Кери и Лавров ще обсъждат в Москва сирийската криза

Ситуацията в Сирия и пътищата за трайно урегулиране на ситуацията ще бъде основна тема на визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Русия идната седмица, съобщи говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова. все по темата за ситуацията в Сирия, Захарова коментира, че изтеглянето от Сирия на основната част от руския военен контингент няма да отслаби сирийския президент Башар Асад.

Както е известно, през септември президентът на Руската федерация Владимир Путин изпрати в Сирия части на Въздушно-космическите сили, които с действията си промениха съотношението на силите в полза на армията на Асад, с когото Путин съгласува и изтеглянето на руките изтребители, бомбардировачи и хеликоптери.

Руската военна операция в Сирия разкри истинския потенциал на руските въоръжени сили и способността им да изпълняват комплексни задачи далече от държавните граници на страната, пише днес електронното издание на “Уолстрийт джърнъл”, като припомня несбъдналата се прогноза на президента Барак Обама, че
“опитът на Русия и Иран да закрепят Асад и да усмирят населението (на Сирия) само ще ги вкара в блатото и няма да успее”, а на практика Путин твърде скоро е постигнал стратегическите си цели, при това на твърде ниска цена и вече изтегля основната част от военния контингент. Според Уолстрийт джърнъл” Русия дори е извлякла по-значителни изгоди от спасяването на своя отдавнашен военен съюзник Башар Асад, тъй като е разстроила плановете на Запада за дипломатическа изолация на Москва заради Украйна.

Според “Уолстрийт джърнъл” сега президентът на Сирия Башар Асад е добре позициониран за участие в договорените от САЩ и Русия вътрешносирийски мирни преговори и може да продължи своята офанзива срещу опозицията, като в същото време прави дипломатически отстъпки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.