Кери и Лавров разговаряха в Женева

Първите дипломати на САЩ и на Русия Джон Кери и Сергей Лавров разговаряха днес в Женева. Преди срещата и двамата не направиха никакви изявления за медиите. АФП писа, че се очакват тежки преговори между Кери и Лавров. Предполага се, че американският държавен секретар ще настоява в Русия да се проведе надеждно разследване на убийството на руския опозиционер Борис Немцов – нещо, което Кремъл вече декларира, вкл. и заради обстоятелството, че оценява това убийство като провокация.

Срещата се състоя в женевския хотел “Президент Уилсън” при
закрити врати и продължи малко под час и половина.

След разговора държавният секретар на САЩ Джон Кери написа в “Туитър”: „Току що се срещнах с руския външен министър Лавров за откровена дискусия за Украйна, Сирия и за иранските ядрени преговори“.

Лавров направи кратко изявление, в което акцентира върху процеса на съкращаване на ядрените арсенали на двете страни.

“Русия е готова за сериозно и съдържателно обсъждане на въпроса за ядреното разоръжаване без двойни стандарти”, заяви Сергей Лавров, циитиран от РИА Новости. Министърът на външните работи на Русия подчерта, че Москва е отдадена на курса на разоръжаване и ярко потвърждение на това е стриктното изпълнение на руско-американския договор за мерките за съкращаване и ограничаване на настъпателното въоръжение. По думите му, приоритетна задача за Русия е достигането на целите за количествата на носители и бойни глави, предвидени от Договора, до 2018 г. Лавров подчерта още, че всички действия за съкращаване и ограничаване на ядрените арсенали може да се осъществяват само при подсигуряване на равна и неделима сигурност за всички държави без изключение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.