Кенет Лефковиц: Има енергийна мафия от НЕК и нагоре

Има монополи, невидими за обществото, като НЕК, "Булгаргаз". Има силни групови интереси в този сектор, в доставките на въглища за доставки към АЕЦ "Козлодуй"… няма достатъчно конкуренция в доставките на гориво. Това коментира предБНР

Кенет Лефковиц, съосновател и член на УС на Института за пазарна икономика и председател на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация.

Лефковиц обвини още мините за проблемите в енергетиката, а на въпрос на водещата дали има енергийна мафия у нас, той отговори с "да" и поясни, че тя е на ниво НЕК и нагоре по веригата. Според американеца, който от 18 години живее у нас, инвеститорите изчакват, предвид политическата криза у нас, а някои дори някои имат намерение да се оттеглят от България. По думите на Лефковиц, повечето от тях са фирми от енергийния сектор, като мултинационални европейски фирми също преосмислят стратегиите си за България и Източна Европа.

Лефковиц коментира още, че енергийният пазар все още не е либерализиран според европейските директиви. Според него хората у нас не виждат скритите разходи, като загубите по мрежата, допринасящи за високите сметки за ток, и затова обвиняват така наречената "зелена енергия".

 

Кой стои зад монополите?

 

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, казва, че протестиращите са избрали лозунги срещу монополите, но всъщност не са се задълбочили какво и кой стои зад тези монополи. Безлов смята, че проблемите в енергетиката и високите цени са заложени още когато се създава Законът за възобновяеми енергийни източници, тоест през 2009-а година.

Ако погледнете списъка на хората, които си построиха слънчеви паркове, ще видите, че става дума както за големи мултинационални корпорации, така и за типични криминални предприемачи в България, но това абсолютно никой не го коментира, каза Безлов. Той смята, че държавата ни е поела да изкупува обем електроенергия от възобновяеми енергийни източници не по силите на най-бедната страна в Европейския съюз. По думите на Безлов, подобно количество ток от ВЕИ е типично за средноразвита европейска страна, а ние го правим 7 години преди крайния срок – 2020-а година, когато цената ще е в пъти по-евтина. „Това означава, че е дадена възможност на целия спекулативен капитал да избяга от сектора "недвижими имоти", където беше затънал, да отиде във възобновяемата енергия и да направи милиони за наша сметка”, каза още експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

 

Подценяване и некомпетентност

 

Енергийният експерт Иван Хиновски от Българския енергиен форум припомни пред БНР, че инвестицията от 1 млрд и 700 млн евро на американската AES в българската енергетика навремето се е считала за голям успех. Договорът бе подписан по времето на готвещата се приватизация на ЕРП-тата и това беше тогавашната посока за правилното ни икономическо развитие, каза Хиновски.  Според него подценяване,недоразбиране и некомпетентност са трите фактора, които водят до източване ресурсите на българите. Хиновски вижда една от големите грешки в енергетиката ни в допускането на бум в развитието на добив на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, защото моментът не е бил подходящ. „Още през 2008 година съм предупреждавал, че ще стане страшно, защото липсват регулация и квоти”, заяви Хиновски. Единственият изход е да се активират форсмажорни обстоятелства по веригата, за да се спре поскъпването на енергийния микс, посъветва той. Според Хиновски, чака ни свит износ, нарастващо производство на ток от ВЕИ, а това води до поскъпване на енергийния микс.

 

Защо износът на ток стана нерентабилен

Внасяме чужда електроенерегия, така сме направили през последните години таксата за пренос по високоволтовата мрежа, че не е изгодно да изнасяме, каза в предаването "Нещо повече"  депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. Той е категоричен, че източването на нашите държавни енергийни мощности не е само по линията на лошото мениджърско управление, а има и умишлено източване от страна на бюджета, както на корпоративния данък, така и на извънредни дивиденти, които МФ през последните години е иззело от българските енергийни предприятия.

Михалевски не е единственият енергиен експерт, който смята, че държавата умишлено води НЕК към фалит, а таксата за пренос на електроенергия не само натоварва излишно битовите потребители, но и прави невъзможен износа на електроенергия на конкурентни цени.

 

Гамизов говори, Добрев потвърждава

 

Енергийният министър в оставка Делян Добрев ще внесе при главния прокурор всички документи за закупуване на електроенергия от ТЕЦ-овете "Марица-изток" 1 и 3. Според Добрев има особени залози по договорите, които на практика гарантират приходи срещу сметките на потребителите.

Така Делян Добрев потвърди напълно казаното ден по-рано от Стефан Гамизов, който се представя за независим енергиен експерт, но мнозина го сравняват с Яне Янев, заради „умението” да огласява секретни или конфиденциални договорки в удобни политически моменти.

Договорите за особени залози са сключени през 2002-ра и 2005-а година. Те обезпечават кредитите за строителството на двата ТЕЦ-а. Според документите Националната електрическа компания е задължена да изкупува произведената от централите енергия. В същото време като обезпечение за кредитите са дадени сметките на потребителите, съобщи Делян Добрев. Според него рискът е поет от НЕК, а ако

Националната електрическа компания спре да плаща на американските инвеститори, както е по договор, тя ще трябва да изплати 13,188 млрд. лева по особените залози. Главният прокурор Сотир Цацаров ще трябва да прецени дали подписаното е законосъобразно, каза министърът на енергетиката в оставка.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.