Катя Христова: Защо не оптимизираме изборния процес?

Избираме държавен глава, гласуваме на референдум

Никой никога, в български контекст, не е изследвал какви са другите възможности да се организира един по-ефективен и действително по-демократичен вариант на избори. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ политологът и преподавател в НБУ Катя Христова, според която продължава да се случва общата политическа безотговорност по отношение на организацията на изборите. Според Христова отговорността е основно на ЦИК, от не я се очаква да предприеме всички организационни и други мерки, които да направят процеса по-бърз и по-ефективен.

Политологът припомни идеята на “Прозрачност без граници” от 2009 г. за въвеждане на регионални преброителни центрове, които проблемът с преброяването на бюлетините, с контролирания вот, с неточно попълнените протоколи, може да бъде изнесен от отговорността на СИК към едно междинно ниво.

Политиците се отнасят към изборите като към инструмент, който е чисто комерсиален за тях и забравят, че изборите са инструмент на създаване на доверие, изтъкна Христова. Хакерските атаки, според нея, са били опит да се покаже дефицитът в сегашното осигуряване на нормални избори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.