“Ройтерс”: Ако пак стане премиер, Борисов ще увеличи цени и пенсионна възраст

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постна във Фейсбук интервюто си пред Ройтерс, преведено от английски на български от “Фокус”. Така поне от две места, вън от първоизточника, можем да научим, че Ройтерс говори за Борисов като за вероятния бъдещ министър-председател на България. А от устата на бившия-бъдещ премиер става ясно, че България трябва да продължи работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод „Южен поток” само ако той отговаря на всички европейски закони.

В така декларираната подкрепа има цяла поредица от “ако”.

„Конкретните стъпки и действия (по “Южен поток”) ще зависят от много неща – ако спечелим изборите, ако формираме правителство”, казва Борисов и допълва, че “ще строим заедно с Европейската комисия и в съответствие с европейските закони, а ако тези закони не са спазени, няма да изграждаме газопровод”.

Борисов споделя и опита си от работата с Владимир Путин от времето, когато стопанинът на Кремъл бе премиер.

„За тези четири години работата ми с президента Путин, който тогава беше премиер, показа, че когато кажеш едно добре аргументирано „не”, нямаш проблеми”, посочва бившият български премиер. И веднага изтъква, че енергийната зависимост на България от Русия може да намалее, ако консорциум, който включва френската компания „Тотал”, австрийската ОМВ и испанската „Репсол”, започне да добива газ от българските води в Черно море.

Пред Reuters Борисов за първи път казва, че ако не успее да спечели мнозинство, няма да прави управляваща коалиция, което може да удължи периода на нестабилност и след изборите или в най-лошия случай – България ще има нужда от нови избори, които биха били третите в рамките на две години.

„Ако народният вот доведе до сформирането на нов парламент без мнозинство, ще се опитам да предложа програма – ако я искат, ще я подкрепят, ако не – политическата криза ще стане още по-тежка”, казва Борисов.

В типичния за Ройтерс коментарен стил се допълва, че ако спечели, Борисов ще увеличи пенсионната възраст, за да запази публичните финанси в ред и ще се опита да премахне контрола от цените на енергоизточниците.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.