Като се обърне линейката – пътища много…

В Министерство на здравеопазването май са клиничен случай. Няма как иначе да се обясни, че обещанията, дадени за стабилизиране на „Спешна помощ“ останаха на книга, но пък „вироглавците“ от столицата са с намалени заплати. Което им дойде като гръм от ясно небе, при все че отдавна са в конфликт с гръмовержците от чиновническия Олимп.

Никой няма право да е изненадан от днешните протести в цялата страна на медиците от „Спешна помощ“. И най-малко на изненадани имат право да се правят в Министерство на здравеопазването. Защото, проблемите в „Спешна помощ“ – вкл. с безопасността на екипите – са по-добре известни и проучени от симптомите на лятно стомашно-чревно разстройство. А също така защото реформата в „Спешната помощ“ е сред най-видимите провали на реформата в здравеопазването въобще. Като в случая не става дума само за сегашното правителство.

Неизпълнението на гръмко и декларативно дадени обещания, с които само временно бе потушен епидемичния взрив на протести в „Спешната помощ“ провокира влошаване на „клиничната картина“. По-лошото е, че това се случва в момент, когато системата на здравеопазването ни като цяло е застрашена от остра финансова недостатъчност. И дори от колапс, ако продължим с медицинската терминология… Това би било дори по-опасно от гафовете с банките, защото банковата система е стабилна, а системата на здравеопазването е много болна и крайно нестабилна.

Излишно и без полза е да се говори за оставки на министерско ниво само седмици преди това правителство да си отиде вкупом. Това, което може да се направи в спешен порядък, обаче трябва да бъде сторено, защото министрите на здравеопазването и правителствата си отиват, а кризата в сектора се задълбочава. От тази криза патим всички. И повечето от нас припознават правилната диагноза на здравеопазването в казваното от Българския лекарски съюз и медиците от „Спешна помощ“.

Нужни са спешни мерки, преди здравеопазването ни да влезе в отделението по патоанатомия!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.