Катастрофата в тунела “Витиня” е нещо невиждано у нас

Водещ: След тежката катастрофа в тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ за коментар в студиото е началникът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски. Преди малко питахме бившия шеф на КАТ, няма начин да не питаме и вас, главният секретар на МВР каза, че единствената причина е несъобразената скорост. Така ли е наистина, можем ли да го потвърдим това в началото на деня след катастрофата?

Бойко Рановски: Конкретно каква е причината за възникване на произшествието, ще го установяват в хода на разследването, но по първоначални данни това е причината за възникване на целия пътен инцидент. След като става едно пътно-транспортно произшествие /ПТП/ на изхода на тунела, останалите превозни средства, движещи се след тези автомобили, не могат да спрат и настъпва, това което видяхме всички.

Водеща: Алекси Стратиев изтъкна нещо, което ми се иска да коментираме и с вас – не е имало светлинна сигнализация на място, така ли?

Бойко Рановски
: В смисъл каква светлинна сигнализация? Тунелът е осветен достатъчно, било е през деня. Въпросът е, че там тунелът, това е най-дългият тунел в България. Той е дълъг 1100 м. Тунелът не е прав участък, тунелът има две криви – наляво и надясно. Също така има и спускане в самия тунел. Движението с несъобразена скорост, крие много рискове в този тунел, дори и да няма други превозни средства.

Водещ: Възможно ли е да е вярно това, което твърдят част от участниците в катастрофата, че е имало разлято масло или нафта?

Бойко Рановски: Аз ходих на мястото след инцидента. Действително на мястото имаше много разлети всякакви течности, но това е от всички тези над 50 автомобила, които са катастрофирали. Дали преди това е имало нещо, това пак казвам, ще се го установяват и ще го доказват колегите, които водят разследването.

Водещ: Има ли камери там на входа и изхода на тунела?

Бойко Рановски: Там камери няма на входа и на изхода. Тунелът е достатъчно дълъг, но по разкази на колеги, такова нещо, каквото са видели вчера, пристигайки на място, не са виждали през цялата си служба. А това бяха колеги със стаж повече от 20 години.

Водеща: Ако се постави видеонаблюдение в тунелите, мислите ли че това ще ограничи подобни инциденти, на които станахме свидетели снощи?

Бойко Рановски: Това за мен е един нелеп инцидент, една нелепа грешка на двама водачи, които правят първото ПТП и всички останали след това не могат да спрат и се удрят.

Водещ: И въпреки всичко, видеонаблюдение би ли помогнало в такива ситуации?

Бойко Рановски: То не е само този тунел, за да се направи такова видеонаблюдение. Да, видеонаблюдението може да помогне впоследствие на разследващите органи, но това няма да предотврати евентуално настъпване на произшествие, ако се движим с несъобразена скорост, ако се движим не на необходимата дистанция от предния.

Водещ: Как се контролира скоростта в тунелите?

Бойко Рановски: В тунелите на повечето места, това не е магистрала и там има ограничение 80 км в час. За съжаление само на един тунел се контролира скоростта и това е на третия тунел на АМ „Люлин“ в посока Перник, където контролираме средна скорост за движение. Но тези тунели, които са на магистрала „Хемус“, на магистрала „Тракия“, там няма контрол на скоростта и евентуално полицейски служители пред тунела или след тунела да контролират скоростта с мобилните камери.

Водеща: Какъв ще бъде резултатът след този случай? Ще си вземат ли поука българските шофьори?

Бойко Рановски: За съжаление не знам защо така се получава. Колкото повече говорим, колкото повече съвместно с вас медиите правим редица кампании, искаме да достигнем до повече водачи да си осъзнаят поведението, се получава обратното и загиват все повече и повече хора. Не знам. Сигурен съм, че тези кампании, които се правят превантивни, те ще дадат своя резултат. Но не знам защо не се получава в момента и защо хората продължават да си мислят, че са безсмъртни на пътя, продължават да карат с превишена скорост. Вчера имаме 3 инцидента, имаме 6 загинали, не само този инцидент. На „Тракия“ също, и още един загинал, самокатастрофирал, който се е движил пак с несъобразена скорост.

Водещ: По-строги мерки предлага МВР. Ще ограничат ли поне те тези безкрайно много жертви по пътищата на България?

Бойко Рановски: Както знаете от вчера предложените от нас мерки са публикувани на сайта на Народното събрание. Надяваме се мерките, насочени към тези, които употребяват алкохол, към неправоспособните, към агресивните водачи и към тези, които превишават скоростта, да дадат резултат. Защото са, поне според мен, достатъчно драстични мерки, достатъчно строги мерки, както към лишаване от право да управляват за определен период, така и към автомобила, който управляват – ще бъде прекратявана регистрацията. Така че това са достатъчно драстични мерки, за да разберат хората, че така повече не може да продължава.

Водеща: За да бъдем конкретни, обаче, какви ще бъдат тези конкретни мерки, които трябва да бъдат предприети? Нека да изредим основните от тях?

Бойко Рановски: Основните за младите водачи – ще им се намали броят на контролните точки с две трети от сега допустимите 39 за първите две години. Младите водачи, това са една от рисковите групи участници в движението, те причиняват голям брой от ПТП. Така че първите две години, ако направят известен брой нарушения, рискуват да изгубят контролните точки, да отидат отново на изпит. Младите водачи ще имат по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта. Предлагаме да стане 0,2 промила, каквато е практиката в повечето европейски държави. Другото за хората, които употребяват алкохол или които са неправоспособни – при тези случаи ще бъде прекратявана регистрацията на автомобила за определен период.

Водещ: Ето тук идва следващият въпрос. Мислите ли, че един човек, който кара без книжка, би се притеснил от това, че регистрацията му е прекратена?

Бойко Рановски: Значи, ако човекът, както казах имаше и такива обсъждания, е събирал цял живот да си купи един автомобил, за него това ще бъде сериозна санкция. И едва ли заради една бира или една чаша ракия, ще си позволи да си рискува автомобилът му да бъде спрян от движение и да не може да го ползва цяла година.

Водещ: Очаквате ли подкрепа от парламента?

Бойко Рановски: Очакваме да имаме подкрепа в парламента. Мисля че всички вече са наясно, че така вече не може да продължава по пътищата на България. Това да се избиваме сами не е допустимо.

(Заглавието е на редакцията. Направени са незначителни съкращения. Стенограма: агенция “Фокус”)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.