Каролев: Валутният борд няма да падне

„Валутният борд никога няма да падне и ще влезем в еврозоната при същия курс. Всеки, които взима кредити в лева, а депозитите му са в евро, ще загуби пари”, обясни в студиото на Нова тв икономистът Владимир Каролев. Той и финансистът Емил Хърсев се обединиха около тезата, че България трябва да влезе в така нар. чакалня на еврозоната колкото е възможно по-скоро, но да си запазим правото да не хармонизираме данъчната си система.

“В България няма срив на банковата система. Хората няма нужда да се редят пред банката, за да си изтеглят парите, защото така се прави банкова криза”, категоричен беше Владимир Каролев.

„Който обърне левовете е евро ще загуби”, каза Емил Хърсев на въпрос да обърнат ли хората депозитите си в друга валута.

Каролев коментира и случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ).

„Когато една банка изпадне в подобно състояние, а това може да се случи с всяка банка, се вкарват одитори, които да следят капиталовата й адекватност и изчисляват каква е капиталова дупка”, обясни Каролев. И допълни, че когато тази дупка бъде изчислена бил следвало да бъдат поканени сегашните инвеститори, за да я попълнят, а ко това не стане – държавата ще попълни тази дупка.

По думите на финансиста Емил Хърсев сметката първо ще бъде платена от акционерите, а след това и онези, които биха купили банката.

Каролев се обърна и към политиците да не говорят толкова много на тема банки. „И да не говорят глупости”, допълни Хърсев.

На въпрос виновна ли е БНБ, че е допуснала тази ситуация Каролев каза, че първо трябва да се види какво показва одита на банката. „Отговорността винаги е лична и ако има виновен, той трябва да си плати”, допълни той. Според Емил Хърсев „Централната банка се държа много адекватно в тази ситуация и тя няма грях”.

„Банковата ни система не е болна, ако беше болна каквото и да се кажеше нямаше да я спаси”, каза Каролев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.