Каролев: Трябва да се спре говоренето, че България е фалирала

Финансовите експерти Владимир Каролев и Кольо Парамов коментираха пред Нова тв, че банковата система в България е стабилна и няма никаква опасност за валутния борд, но трябва да спрат слуховете и политическите спекулации по темата.

“Държавата не е фалирала, това е абсурд!”, категоричен бе Владимир Каролев. По думите му много неща могат да се правят по-добре, но “като цяло ситуацията не е никак зле нито в банковата система, нито в държавата”.

“Ситуацията с банките отива към по-добро. Президентът ясно и категорично заяви, че ситуацията е ясна и прогнозируема, банките са стабилни. Истината е, че преди три седмици се допусна груба грешка по отношение на КТБ и това ескалира до своята крайност”, изтъкна Кольо Парамов, който е бивш главен ревизор на БНБ. Според него незабавно трябва да се търси отговор на въпроса кой предизвика кризата и кой докара кризата до тук. Самият Парамов е на мнение, че “това е политическата класа, съсловието на ДПС и некадърността на това правителство”. На което Владимир Каролев отговори, че не знае кой е предизвикал кризата, но международните капиталови пазари са дали своята оценка за България при емитирането на новата емисия държавни облигации.

Парамов обаче отправи нова доза критики към правителството. Той твърди, че още преди година е прогнозирал, че ще се случи точно това, което стана и добави, че Пламен Орешарски е добър финансист на книга, но не може да управлява, защото е зависим и изпълнява заповедите на Доган и Местан.

Каролев и Парамов бяха единодушни и категорична, че валутният борд не може да падне. Парамов обаче заяви позиция за членството ни в еврозоната, различна от защитаваната от правителствата на Борисов и Орешарски. Според Парамов е необходимо час по-скоро да влезем в мехавизма ERM II (известен още като “чакалнята на еврозоната”), а след това да приемем еврото.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.