Каролев: Лъжа е, че КТБ е източвана, някои искаха да има паника

„Прокурори са участвали в режисираната паника около КТБ”, заяви в „Здравей, България” по Нова ТВ икономистът Владимир Каролев. Според него финансовата институция не е източена и е това е лъжа, както и “паника, предизвикана от прокурорски и журналистически изказвания”.

„Няма как да се изнесат с чували 206 милиона лева”, заяви Каролев и добави, че много хора са повярвали, защото прокуратурата е съобщила тази новина.

„Няма реалистични срокове за отварянето на банката”, каза още Каролев. Той очаква резултатите от проверките, извършвани от три одиторски фирми, които ще оценят капиталовата адекватност на банката. По думите му, ако данните са отрицателна, моментално ще се мине към фалит и ще се започва с осребряване на активите на банката, след което ще се изплащат парите на вложителите.

„Аз не съм съгласен с това. Дори резултатът от този одит да е силно отрицателен, ще се появи капиталова дупка, която, преди да се пристъпи към несъстоятелност, може да се запълни”, каза финансистът Стоян Александров. Той смята, че преди това трябва да се направи всичко възможно този отрицателен капитал да бъде попълнен. Това може да стане от действащите акционери, за сметка на депозитаря в банката, или от трети лица.

Александров също смята, че е твърде възможно КТБ да не бъде спасена, при положение, че няма работещо правителство и парламент. Според Александров и Каролев не е реалистично КТБ да бъде отворена на 21 септември.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.