“Карнеги Юръп”: ЕС е заобиколен от нестабилни съседи

Ескалацията на напрежението в Крим показа, че Европейският съюз (ЕС) е заобиколен от нестабилни съседи, като България е в най-неизгодна позиция. Това се посочва в анализ на института “Карнеги Юръп”, цитиран от БНР. Според авторът на анализа Щефан Лене, страните, с които граничи на Запад, и Турция, са държави, които според последните анализи на института “Карнеги Юръп” са рискови и носят дестабилизация в региона.
„Преди 10 години ЕС състави план за стабилизиране на съседните си региони и превръщането им в приятелски кръг. Днес се вижда, че този план е претърпял провал. Почти няма съседна на европейската общност държава, която да е смятана за стабилна и безрискова”, пише Щефан Лене. Според него в много неизгодна позиция е България, защото е заобиколена от нестабилни съседи – Турция, Македония и Сърбия, а в близост има райони с висок рисков потенциал като Косово и Сирия.
Донякъде задоволително е положението в Армения, Израел, Мароко и Черна Гора, отбелязва институтът. Другите държави, които влизат в така наречения “прителски кръг на ЕС”, за съжаление са барутен погреб – такива са Либия, Египет, Сирия, Ливан, Косово и Украйна, се посочва в анализа на политическия институт „Карнеги Юръп”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.