Карнавалите в Бразилия – конкуренция за туристи

рио-дани

Автор: Данаил Алеков

През февруари всички погледи са насочени към Бразилия, където карнавалът в Рио де Жанейро събира милиони туристи от целия свят. Празничното настроение обхваща цялата страна и във всички краища на Бразилия паралелно се провеждат разнообразни карнавали с различно изживяване. Но февруари е световният месец на карнавалите и милиони хора от целия свят стягат куфарите за екскурзия със фестивално настроение. В САЩ купонджиите са в трескава подготовка за Марди Гра в Ню Орлиънс, където повече от 1,4 млн. души ще изпълнят улиците на американския град. Центърът на Москва ще посрещне други 2 млн. души за вкусния фестивал с арт привкус Масленица. Най-шумните и емоционални фестивали обаче несъмнено са в Южна Америка и всеки любител на горещите емоции го е разбрал. Латиноамериканският свят знае как да се забавлява и пример в това отношение са Колумбия и Бразилия. Докато колумбийците могат да се похвалят единствено с карнавала си в Баранкиля, където всеки февруари около 1,5 млн. души посещават събитието, то в Бразилия има далеч повече опции. Кратка обиколка из карнавалите в най-голямата латиноамериканска страна ще е от полза за всеки, който иска да избяга от студената Европа и да се запъти към топла Бразилия в периода 24 – 28 февруари.

Рио де Жанейро

рио-6Карнавалът в Рио де Жанейро е най-известният и най-посещаван от туристическа гледна точка. Два милиона души изпълват улиците на втория по големина град в Бразилия, половината от които пристигат от чужбина. Това прави карнавалът в Рио най-популярният в световен мащаб и през последните години интересът към него се увеличава. Имах възможност да посетя Карнавала през 2015 г. и ето кое е най-важното, което всеки посетител трябва да знае преди да се запъти към Рио през февруари. Самолетни билети през февруари винаги са много скъпи. До Бразилия, традиционно се лети по-евтино от Испания с нискобюджетни авиокомпании. Алтернативни варианти за директни полети от Европа до Рио има от Рим, Франкфурт, Париж, Лондон, Лисабон, Порто, Цюрих, Амстердам (до повечето от тях също може да се стигне евтино от София).

Преди да посетя Карнавала в Рио де Женейро си мислех, че фразата „Ден година храни“ е приложима само в България. Но през февруари цените на всичко в Рио скачат драстично, особено на настаняването. Традиция е кариоките да си отдават апартамента срещу четирикратно завишен наем през месеца и с парите от наема да си направят екскурзия някъде другаде. Политиката на хотелите е аналогична, затова отново важи правилото – резервирайте максимално рано. В моя случай, още през август месец си предплатих единична стая през Airbnb в един от най-добрите квартали – Леблон. Струваше ми 400 евро за 4 нощувки, а от любопитство в дните преди карнавала сравних цените – свободните стаи в района започваха от 800 евро/вечер.

Карнавалът в Рио е известен със самба школите, които дефилират на специално пригодения стадион Самбодромо. Необходимо е да се закупят предварително билети. Най-добрите сектори са централните (6, 7, 8 и 9), откъдето може да се види цялото изпълнение на групите. В крайните сектори се вижда единствено тяхното начало/край. Цените варират между $150 – $200 за правостоящи места, като има и луксозни пакети. Най-интересни са полуфиналите (Main Parades), които са в края на карнавала – в два поредни дни. Отделно след карнавала има парад на шампионите, като по време на моето посещение това беше самба школата „Бейжа Флор“ (колибри – порт.). Отделно, се провеждат и улични паради, които са безплатни, но ако наистина ги предпочитате, то може да се запътите към някои от другите два големи карнавала в Бразилия.

Салвадор да Баия

рио-5Карнавалът в третия по големина град в Бразилия – Салвадор, е не по-малко посещаван от този в Рио – също около 2 млн. души всяка година. Изживяването е различно от Рио – купонът е на улицата (любимият начин за забавление в Бразилия), затова повечето посетители са бразилци от южните щати. След като прекарах 3 месеца в Салвадор, успях да доловя леката, но видима конфронтация между местните и кариоките (жителите на Рио) в спор за това чий карнавал е по-зрелищен.

От Европа до Салвадор може да се лети директно само през Мадрид и Лисабон. Когато пристигнах тук, имаше директна линия и от Франкфурт, но вече е закрита. Двупосочен билет може да се резервира 3 месеца предварително за около 900 евро. Градът не е толкова отворен към чуждестранните туристи, колкото Рио (португалският е задължителен), затова за повечето посетители той е допълнение към екзотичните бразилски изживявания, а не крайна дестинация.

Подобно на Рио, тук всичко се увеличава драстично по време на карнавала. Най-популярна форма на настаняване е наемането на апартамент от голяма група бразилци на някоя от карнавалните улици. Може да е много скъпо, но впоследствие това спестява допълнителни разходи за билети. Зареждате хладилника с много бира и излизате на балкона, за да се забавлявате типично по бразилски.

В Салвадор няма Самбодромо, но за сметка на това има „Камарочи“ – на главната крайбрежна улица „Авенида Осеаника“ се построява огромна сцена и се ограничава достъпа. Цените са в пъти по-високи от Рио – билет за финалния 28 февруари струва около $760. Разбира се, в цената са включени all inclusive храни и напитки, масажи, веене с палмови листа и т.н., но все пак извижяването остава твърде скъпо за обикновения бразилец и не е изненада, че паулистас (жителите на най-богатия щат Сао Пауо) са основните посетители. Още две големи улични партита се провеждат паралелно с „Камарочи“, като разбира се има и десетки безплатни събития в междублоковите пространства. Концепцията включва движещ се камион с мощно озвучение и танцьорки, много бира и няколко дни без сън. За разлика от Рио, основната музика по време на карнавала в Салвадор е ашé, но има и някои самба партита (ритъмът ѝ е различен от самбата в Рио).

Пернамбуко

Третият по големина фестивал и също много колоритен е този в Ресифи – столица на щата Пернамбуко, както и в неговия побратимен град – Олинда, които заедно свързват една обща алгомерация. Традиционно около 1,5 млн. души взимат участие в този карнавал, като отличаващата черта на карнавала са гигантските кукли, наречени Boneco de Olinda и традиционната за Пернамбуко музика фрево. Официално фестивалът се открива в петък вечер (тази година на 24 февруари) с купон на площад „Марко Зеро“ в центъра на Ресифи, но истинското шоу започва в събота от 6:30 ч. сутринта с петелът Galo Da Madrugada. През 2013 г. влиза в Книгата на Гинес като най-посещавания карнавален парад, когато повече от 2,5 млн. души стават рано и тръгват след ранобудния Galo De Madrugada по улиците на Ресифи. Подобно на Салвадор, тук също има „Камарочи“, като най-скъпите за финалния ден са около $190. От Европа до Ресифи може да стигнете директно с полет от Милано, Франкфурт или Лисабон.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.