Караянчева: Нека премиерът обясни докога “опозиционерите” от ДСБ ще преяждат с власт

В отсъствието на Цветанов ПГ на ГЕРБ реши да вика Борисов, за да обясни докога ще търпи ДСБ да преяжда с власт

Настояваме премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни докога опозицонерите Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена.

Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ на групата Цвета Караянчева на брифинг в парламента. По това време председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе на предварително планирано посещение във Велинград, а самият Бойко Борисов – на “среща на върха” в Брюксел.

По време на брифинга, в който освен Караянчева участва и Александър Ненков (също депутат от ГЕРБ вече в трето Народно събрание), заместничката на Цветанов в ръководството на ПГ изтъкна, че групата отказва повече да носи отговорност за действията на Радан Кънев и неговите съпартийции и настоява премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове от държавата хората на Радан Кънев и ДСБ. Освен това Караянчева настоя прокуратурата да провери всички скандали с назначения на Кънев, изнесени в медиите, както и всички обществени поръчки в Министерство на отбраната.

Знаете, че на определени места са посочвани хора лично от Радан Кънев и тези хора, след като не са в управлението – така заявява самият г-н Кънев и ДСБ – трябва да поемат отговорността и да напуснат облагите и постовете, които заемат, каза още Цвета Караянчева. Тя допълни, че ПГ на ГЕРБ настоява да бъде проверен договорът за адвокатски услуги между кантората на Радан Кънев и дружество “Терем”. По думите на Караянчева, договорът, сключен с дружество „Терем“, е на стойност 2000 лв. на месец, въпреки че дружеството има отделен юридически отдел.

ПГ на ГЕРБ носи отговорност и подкрепя министрите на Радан Кънев, които Радан сутрин ги признава за свои, а вечер се отрича от тях, заяви на свой ред Александър Ненков. След което изтъкна, че ДСБ привидно е в опозиция, а всъщност участва в управлението и изброи десетки назначения.

„В дружество Флотски арсенал – финансовият директор Тони Тодоров е лично назначение на г-н Кънев. Маргарита Христова, управител в същото дружество също е на лично назначение на г-н Кънев. Недялко Янков – контрольор в „Tерем“ – лично назначение на Радан Кънев. Радослав Бейков – „Терем“, лично назначение на г-н Кънев. Минаваме през няколко ключови министерства, в които опозиционерът Радан Кънев лично назначава заместник-министри. Това е например МВР – Цвятко Георгиев. Почти целият политически кабинет на министъра на външните работи са назначение на ДСБ и Радан Кънев: Георги Стойковски, съветник, Деси Прошкова, съветник, Мартин Табаков, съветник, Иларион Иларионов, съветник, Асен Агов, съветник по енергетиката – много близък приятел на Радан Кънев, участвал в кампанията на ДСБ. Христо Ангеличин – заместник-министър, който управлява цялата администрация на МВнР и почти всички обществени поръчки в министерството; Ирена Тодорова – съветник, Николай Ненов, експерт в политическия кабинет, Биляна Боева – секретар на заместник-министъра. В МРРБ – Евгени Цачев, съветник в политическия кабинет. Минаваме към Министерство на енергетиката – Николай Николов, заместник-министър, чиято съпруга е сътрудничка на Радан Кънев в неговата адвокатска кантора. Това е крещящ конфликт на интереси. Същата тази жена е изготвила договора за правна помощ на „Терем“ с кантората. Заместник-областен управител на Габрово – Добромил Валачев – лично назначение на г-н Кънев, заместник-областният управител на Варна – Цветомир Петров – лично назначение на Радан Кънев“,прочете Александър Ненков. И допълни, че няма да пропусне министъра на здравеопазването министър Петър Москов, който при създаването на кабинета също беше посочен като лично назначение на Радан Кънев.

къневМалко по-късно Радан Кънев нарече брифинга на ПГ на ГЕРБ “истерична пресконференция”, провидя в нея атака срещу премиера и лидер на ГЕРБ и допълни: “„Конфликтът между ПГ на ГЕРБ и премиерът Борисов, колкото и да е очевиден, не е наш проблем“. След което подигравателно предложи на ПГ на ГЕРБ, ако е недоволна от кадровата политика на правителството, да поиска вот на недоверие срещу кабинета на Борисов.

ДСБ е в опозиция, защото ни омръзна да служим за параван на разпределението на облагите между ГЕРБ и ДПС, каза още Радан Кънев. Лидерът на ДСБ допълни, че не се учудва, че “колегите от ГЕРБ разглеждат властта като начин на ползване на облаги – именно за това ДСБ е в опозиция, защото ни омръзна да служим за параван на разпределението на тези облаги между ГЕРБ и ДПС”.

„Тъй като не знаем причината за тази публична истерия, мога само да предположа, че тя се дължи на заявеното намерение на ДСБ да поиска разследване на собствеността на „Булгартабак“ и публично свързаните с холдинга контрабандни канали в Турция и Близкия Изток“, коментира още Радан Кънев. Председателят на ДСБ увери, че партията ще доведе тази политическа инициатива до край.

Темата бе коментирана и от съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

„Не съм чул всичко. Не знам за какви списъци става дума, но мога да коментирам само и единствено това, че министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок. Те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри. За останалото няма как да коментирам“, заяви Зеленогорски.

Малко по-късно председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов заподозря, че пресконференцията на ПГ на ГЕРБ е част от сценарий, зад който стои лично Бойко Борисов.

Ясно е, че премиерът Бойко Борисов иска отстраняването на групата на Радан Кънев или най-малкото поставянето му на колене, за да не тегли дивиденти, че е опозиция точно преди президентските избори. Според мен акцията е планирана на няколко етапа” каза Валери Симеонов. Той припомни, че в сряда от ГЕРБ са вкарали поправки в приетите вече промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие по настояване на премиера Бойко Борисов.

„Вчера верни изпълнители, верни войници на премиера Борисов, на „старшината”, а сега щели да го викат да им се отчита. Няма такова нещо, естествено, че това е координирана акция, която има за цел определен натиск върху групата на г-н Кънев и ДСБ”, категоричен бе Симеонов. И той обаче се съгласи, че е крайно време Радан Кънев да се определи дали е в опозиция или е в управлението. По думите на Симеонов, действително такова шизофренно поведение не е нормално и дори е унизително за българския парламент.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.