Каракачанов: Корупцията е заради раздутата и партизирана администрация

На нас ни омръзна да си говорим и да не се слушаме. По този начин съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни в студиото на bTv защо коалицията между ВМРО и НФСБ не подкрепи в пленарна зала антикорупционния закон на Меглена Кунева.

„Ако искаме да се борим с корупцията, трябва да се върнем на администрацията, която е раздута и партизирана”, посочи Красимир Каракачанов. По думите му е ясно откъде изтичат парите – от бюджетните средства, обществените поръчки, еврофондовете и митниците.

Темата бе коментирана и от вицепремиера и член на ръководството на АБВ Ивайло Калфин.

Корупция има, защото липсват достатъчно контрол и обществен натиск върху всяка една институция, изтъкна Калфин по Нова ТВ. Според вицепремиера, прокуратурата, например, трябва да се отчита много по-често пред Народното събрание.

„Нека да ги сложим на масата и да кажем – това са проблемите. Направи работна група, направи публична дискусия, включи в нея Сметната палата, БОРКОР, прокуратурата”, призова Калфин.

Красимир Каракачанов разказа по bTv, че преди 3 месеца вицепремиерът е представила текстовете пред парламентарните групи, а от ПФ посочили 3-4 проблемни области. Най-сериозно несъгласие е предизвикала записаната в проекта вазможност новият антикорупционен орган да работи по анонимни сигнали, защото така ще стане възможно лесно и безопасно да бъде съсипвана репутацията на невинни хора.

„Ако някой реши да блокира работата на това бюро, може да го затрупа с 1000 анонимни сигнала срещу някого”, допълни Каракачанов и посочи, че в момента подобен проблем има в прокуратурата.

Като втори недостатък на законопроекта, лидерът на ВМРО посочи назначаването на началника на антикорупционното бюро от правителството. „Изпълнителната власт да назначава човека, който контролира висшата администрация, е нелепо”, заяви Каракачанов и даде пример с комисията „Златанов” от времето на първия управленски мандат на ГЕРБ. По думите му по-добрият вариант е назначението да става с гласуване в парламента след обществено обсъждане на кандидатурите.

Каракачанов подчерта, че е имало достатъчно време да бъде коригиран проектозаконът, но това не е било направено. По думите му това е нямало да стане и между двете четения.

„На този влак „Между първо и второ четене” сме се возили”, заяви съпредседателят на ПФ и припомни Закона за НСО, който е минал през пленарна зала въпреки недостатъците си.

Попитан дали ще се стигне до преформатиране на управлението, Каракачанов отговори, че „постоянно има теми, по които има разминавания”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.