Каракачанов: Идеята БНР да излъчва новини на турски език е провокация

Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стоянова и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов определиха като „провокация” идеята на ръководството на Българското национално радио за създаване на програма на турски език за района на Кърджали. В студиото на Нова ТВ двамата събеседници по темата се обединиха около мнението, че подобна програма би разединила хората и, че по-полезно би било излъчването например на образователни предавания за онези, които не говорят български.

Като цяло идеята е да има 6-часова програма, която ще се излъчва на ултракъси вълни. В половината от ефирното време ще се говори на турски, а в останалите три часа – на български. Всички музикални паузи ще бъдат запълнени с турски фолклор. Освен това ще се разискват и писма на слушатели по религиозни теми. През останалата част от денонощието пък ще върви програма „Хоризонт”.

Молбата за издаване на лицензия на програмата била отхвърлена от СЕМ на заседание преди месец заради съществени пропуски. Съдбата на предложението, идващо от шефа на БНР Радослав Янкулов, вероятно ще се реши на следващото заседание на органа на 8 септември.

БНР и сега притежава лиценз за излъчване в района на Кърджали, Смолян и Хасково има и програма на турски – целта за искането на нов лиценз е да бъде изработена нова програма, която да покрива трите региона. Това заяви в предаването на bTv „Тази сутрин” директорът на Националното радио Радослав Янкулов.

„И в момента има излъчване на такава програма. Съдържанието е ясно и ще бъде същото, което се излъчва и до сега”, каза и председателят на СЕМ Георги Лозанов. Въпросът е да се създаде концепция за регионалната програма, подобно на „Радио Шумен”, затова е нужен допълнителен разговор, допълни той, като изтъкна, че сегашното отлагане не е във връзка с турската част, а с българската.

Оказа се, че председателят на СЕМ Лозанов и членът на комисията Мария Стоянова са на различни позиции за новините на турски език.

„Политиците често се упражняват на гърба на отрудените хора в онзи регион. Сега това прави и БНР, под предлог, че върши нещо добро”, коментира Стоянова пред Нова ТВ. – „Ние дори нямаме ресурс да контролираме въпросното съдържание на турски език”, допълни още Стоянова.

Красимир Каракачанов пък бе категоричен, че вместо да интегрира българските турци, подобна програма би имала обратния ефект. Според съпредседателя на Патриотичен фронт целта на подобна програма с новини на чужд език е засилване на турското влияние в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.