Канят Иван Гарелов за говорител на правителството

Големи рокади предстоят в администрацията на Министерския съвет, където за поста на говорителя се спряга името на Иван Гарелов, съобщи bTv. Според източниците на телевизията правителствената информационна служба ще бъде поета от Ани Димитрова.

Размествания се прогнозират и в администрацията на парламента. Очаква се негов главен секретар да стане социалистът Кирил Желев, който да смени Иван Славчов.

И така кабинетът „Орешарски" е на път да добие завършен вид – очаква се до дни да бъде назначен вторият ешелон на властта – заместник-министрите, шефовете на агенции и областните управители. Все още не е ясно какъв ще е балансът между партийните назначения и гражданската квота при избора на новите зам.-министри.

Поне 50 заместник-министри ще бъдат посочени от премиера Пламен Орешарски. Повечето от имената засега се пазят в дълбока тайна.

Ясно е, че свои хора ще имат и БСП, и ДПС. Едно от най-сигурните имена е това на Кирил Ананиев – вероятен заместник финансов министър. Депутатът Явор Гечев се спряга за заместник-министър на земеделието, а бившият заместник на Джевдет Чакъров Атанас Костадинов – за екологията.

За спортното ведомство едно от най-споменаваните имена е това на Таню Киряков, който да отговоря за спорта. За младежта пък са номинирани две от относително младите лица в БСП – Михаил Балабанов, заемал този пост в кабинета на Тройната коалиция, и Мадлен Стоянова.

Очаква се в правосъдието да остане Димитър Бонгалов, а за негови колеги се спрягат някои от обичайните заподозрени от „Позитано” 20. Слуховете в червената централа сочат за бъдещ шеф на Агенцията по туризма продуцента Мартин Захариев.

„При зам.-министрите и областните управители неопределеността е много по-висока, но и реакциите могат да бъдат много по остри. Тези назначения в много по-голяма степен могат да ерозират подкрепата за правителството,” коментира пред bTV политологът д-р Румяна Коларова.

Според нея плюсът е, че заместниците се сменят само с решение на премиера. Минусът – че няма време за предварителен сондаж, който да покаже има ли неприемливите за обществото фигури.

„Големият въпрос е дали ще има партиен пълнеж, дали в т. нар. гражданска квота няма да има номинации на „Атака”, хора от периферията на ГЕРБ и от партиите, останали извън Народното събрание,” коментира още политологът.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.