Кандидатстването за еврофондовете – само електронно

Изцяло електронно кандидатстване за еврофондове по интернет предлага Еврокомисията, за да намали бюрокрацията при усвояването на парите. Идеята е, да се помогне на по-бедните страни-членки да ускорят темповете на усвояване до 2020 година, обясни бившият заместник-председател на Еврокомисията и ръководител на експертна група на високо равнище, изготвила предложенията, Сийм Калас.

По мои наблюдения страните и регионите, които използват електронни методи на комуникация за опростяване на разходите, имат по голям процент на усвояване

Групата бе сформирана по инициатива на еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу и препоръчва също изпълнителите на европроекти да отчитат фиксирани цени за определени разходи като персонал, застраховки или наеми, без да е необходимо да пазят всяка една фактура за тях. На въпрос на БНР какъв е рискът от увеличаване на нередностите при усвояването, Крецу отговори:

Сега отговорността на държавите става по-голяма. Те поискаха опростени процедури и получиха предложения от нас. Но сега, техните национални одитори трябва още повече да внимават как се харчат парите на европейските данъкоплатци.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.