Кандидатите на парламентарните групи за гуверньор на БНБ са общо четирима

Реформаторският блок издига две кандидатури за управител на БНБ – на фаворита на ГЕРБ Димитър Радев, както и на Бисер Манолов, който е лансиран от ДБГ на Меглена Кунева. За тях съобщиха в кулоарите на парламента съпредседателите на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски. Радев и Манолов да сблъскат концепциите си за БНБ и по-добият да спечели, гласят аргументите за решението.

“По този начин има възможност за конкуренция между кандидатури, издигнати от управляващата коалиция, за изслушване на всички техни аргументи, включително и на тяхната позиция относно бъдещи номинации на подуправители на БНБ”, обясни Радан Кънев. “От партията считат Манолов и Радев за общи кандидати на Реформаторския блок и с тях ще се проведат и работни разговори”, допълни той.

От партията ще се участват и в изслушването на другите издигнати кандидати.

Вчера от Патриотичния фронт представиха кандидата си за управител на БНБ – Григорий Вазов. Според ПФ неговите професионални качества и биография отговарят напълно на условията за заемане на този пост.

АБВ издигна свой кандидат – Виктор Йоцов. За номинацията съобщи на пресконференция в парламента заместник-председателят на политическата формация, вицепремиерът Ивайло Калфин. Кандидатурата вече е внесена в деловодството на Народното събрание. Според АБВ има поне два въпроса, които следващото ръководство на БНБ трябва да свърши, и от бъдещия управител зависи да даде тон за тези промени.

“Трябва да се възстанови доверието към централната банка”, посочи Калфин. “Ръководството на БНБ трябва да се занимае с нещо, което досегашното ръководство не е направило – да бъде много по-активно по отношение на европейския банков съюз, общия европейски банков надзор и да подготви прехода от режим на паричен съвет към бъдещо влизане на България в еврозоната, каза още Калфин. За АБВ това е важно изискване към следващия управител на БНБ”, добави той. “Виктор Йоцов има дългогодишен стаж в БНБ, познава я, достигал е до изпълняващ длъжността главен икономист и ръководител на дирекцията за икономически анализи”, завърши Калфин при представянето на кандидата.

По-рано днес Народното събрание прие на първо и второ четене поправки в Закона за БНБ, с които при предсрочно прекратяване правомощията на член на Управителния съвет на БНБ избраният на неговото място няма да довършва мандата на предшественика си, както беше досега, а ще започва нов, пълен мандат. Предложението за поправките е на Менда Стоянова и група народни представители. Запазва се шестгодишният мандат на членовете на УС, уточняват вносителите. Промяната влиза в сила от обнародването в “Държавен вестник”.

Румен Гечев от левицата подчерта, че промяната отговаря на европейските директиви, на критериите на ЕЦБ. На второ място, текстът се налагало да бъде приет, след трусовете в банковата система у нас в миналото и ще улесни избора на наследник на сегашния гуверньор на централния трезор – Иван Искров. “Няма да е сериозно да очакваме някой да поеме управлението на БНБ за 1 месец”, обясни Гечев. Промяната била и в интерес на стабилността на банковата система, нормалното й функциониране и възстановяване на доверието в нея.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.