Канбера заплаши да спре урана за Русия, Росатом отвърна, че има за 100 г.

Русия има достатъчно уран и не зависи от външни доставки. Това съобщи днес руската държавна компания „Росатом“ в отговор на предупреждението на правителството на Австралия, че може да забрани износа на уран за Русия в рамките на санкциите, налагани на Москва заради Украйна, както и заради включването на Австралия в руския списък с държави, от които се забранява вносът на селскостопанска продукция, месо и месни произведения.

Австралия притежава най-големите запаси в света от евтин за добиване уран, а Русия има около 40% от световните мощности за неговото обогатяване.

„Росатом“ държи второто място в света по запаси от уран. Суровината в руски и задгранични находища, в частност – в Казахстан, стигат, за да се обезпечат с уран както вътрешните, руски, така и международните проекти на „Росатом“ в следващите 100 години, се изтъква в съобщение на държавната корпорация.

В Русия „Росатом“ притежава уранодобивния холдинг АРМЗ, чиято минерално-суровинна база се оценява на 541,9 хил. тона. Освен това в структурите на „Росатом“ влиза една от най-големите световни уранодобивни компании Uranium One Inc, която притежава в Австралия 100% от проекта Honeymoon и освен това е оператор на Mantra Resources, съобщи Интерфакс. Агенцията припомня, че от 2007 г. действа междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на атомната енергия, предвиждащо доставките на австралийски уран за нуждите на руската атомна енергетика.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.