Трафикантът, качил 54 души в микробус, се споразумя със съда в Царево

Буквално три дни след извършване на престъплението, Районният съд в Царево одобри споразумение с трафиканта на хора Калчо Иванов, който бе заловен да превозва цели 54 имигранти в микробус с площ малко над 4 кв. метра. Тази история заплашваше да завърши с трагичен финал също като в случая със задушените десетки бежанци, открити в Австрия в изоставен от българи камион. Трагедията бе избегната, а след 11 месеца каналджията Калчо Иванов вероятно отново ще е на свобода.

Ето какво пише в съобщението на прокуратурата на България:

“На 10.09.2015г. Районен съд-Царево одобри споразумение,с което призна за виновен Калчо Илиев за това, че на 07.09.2015 г. в района на местност ,,Пальокупата’’, землището на с. Бродилово, община Царево, в зоната за отговорност на ГПУ – Малко Търново, в съучастие с неустановено по досъдебното производство лице, като помагач на територията на Република България, превели през границата на страната от Р Турция в Р България и транспортирал с товарен автомобил марка Ивеко Дейли група хора – 54 бежанци, без документи за самоличност. Превеждането през границата на страната е извършено без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места. Помощта на Калчо Илиев се изразявала в изчакване на територията на Р България на групата, товаренето й от землището на с. Синеморец, параклис „Света Петка”, общ. Царево и превозването им с моторно превозно средство – товарен автомобил марка Ивеко Дейли, към вътрешността на страната.

Наложеното на Илиев наказание е 11 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изпълнение, глоба в размер на 2 000 лв. и конфискация на личния автомобил на Илиев – м.Форд Ескорт.

Одобреното споразумение има сила на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

Районна прокуратура-Царево продължава разследването срещу неизвестния извършител, превел бежанците през българо – турската граница, чийто помагач е бил Калчо Илиев”, завършва съобщението на държавното обвинение.

При цялото ни уважение към българския съд и законите на страната, оказва се, че в съседна Гърция те съдят като трафикант на хора, ако качиш на автостоп в колата си чужденци, а у нас си само помагач, дори когато открият в микробуса ти 54 нелегално влезли в страната чужденци, превозвани при реално съществуваща опасност за живота им. Нека пресметнем още нещо – споменаваната “тарифа” за превоз на нелегални имигранти е в порядъка 1000-2000 евро на човек. Което означава, че е твърде вероятно Калчо Иванов да е сложил в джоба си 50 – 100 хиляди евро, преди да бъде глобен с 2 000 лева и да отиде в затвора за 11 месеца.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.