Кампанията на „Грийнпийс“ за екоземеделие вече дава „плодове“

Aldi Süd е първата голяма търговска верига в Европа, която забрани 8 опасни за пчелите пестициди от местното производство на плодове и зеленчуци, произвеждани за местния пазар. От 1 януари, немската компания въведе изискване за доставчиците постепенно да изключат пестицидите, които са най-вредни за пчелите, включително някои от групата на неоникотиноидите. Това пише компанията в писмо до офиса на „Грийнпийс“ в Германия. Екологичната организация настоява супермаркетите постепенно да спрат употребата на опасни пестициди в производството на плодове и зеленчуци и да подкрепят производителите в практикуването на екологично земеделие, което не вреди на околната среда.

„Aldi Süd показва, че токсичната зависимост от пестициди може да бъде прекратена и по този начин се превръща в пионер в сектора. Призоваваме другите европейски търговски вериги да последват примера” – коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие в „Грийнпийс“- Германия.

Осемте химически пестицида, които Aldi Süd постепенно ще забрани са тиаметоксам (използван в отглеждането на марули и цикория, използвана за салата), хлорпирифос, клотианидин (използвани в производството на подправки, брюкселско зеле, зеле, карфиол и кейл), циперметрин (праз лук, зеле и бобови зеленчуци), делтаметрин (карфиол, чушки, патладжан, краставици, тиквички, грах, зеле, домати и марули), фипронил (разрешен за употреба само в извънредни случаи в картофени полета), имидаклоприд (ябълки, праскови, кайсии и марули) и сулфаксафлор.

Тестове на „Грийнпийс“ през 2015 г. показаха широкоразпространена употреба на пестициди на полето и в ябълкови градини в Европа, които накрая се озовават в храната ни. Спазване на минималните регулаторни изисквания не е достатъчно, тъй като взаимодействията между различни активни вещества в пестицидите не се вземат под внимание.

„Химическите пестициди са част от веригата от полето до чиниите ни“, казва Хъксдорф. „Супермаркетите са важна част от веригата на доставки и трябва да работят върху нехимичните решения на проблемите заедно с производителите. Решението на голям играч на пазара е знак и за нашите политици. Европейските политици трябва да действат сега и не само да направят частичната забрана на 3 неоникотиноида и фипронил пълна, а да увеличат обхвата ѝ така, че да покрива всички пестициди, които застрашават пчелите и другите опрашители.”

Повече от 100 000 потребители, градинари и фермери вече се присъединиха към платформата на „Грийнпийс“ www.obichamhranatasi.org и подкрепят екологичното земеделие.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.