Камерън ще разговаря с Путин и Порошенко в Нормандия

Британският премиер Дейвид Камерън ще се срещне с руския президент Владимир Путин на четири очи, за да обсъдят украинската криза в петък в рамките на тържествата по повод Дебаркирането на съюзниците в Нормандия, съобщи пресслужбата на “Даунинг Стрийт” 10.
“Това е голяма възможност да изтъкнем значението на диалога между руското и новото украинско правителство”, заяви говорител на Камерън.

По-рано стана известно, че в Нормандия Дейвид Камерън ще се срещне и с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко. Срещата е планирана за 6 юни.

По време на празненствата в Нормандия се планира Порошенко да разговаря и с президента на САЩ Барак Обама. Планира се двамата държавни ръководители да обсъдят необходимите реформи за обединяването на украинската страна, както и въпроси, свързани с развитието на икономиката. Ще бъдат разгледани и възможностите за създаване на привлекателен бизнес климат за външните инвеститори, както и за сформирането на отговорно правителство, което да оправдае очакванията на всички украински граждани.

Белият дом съобщи по-рано, че не предвижда среща на четири очи между американския президент Барак Обама и Владимир Путин по време на церемониите в Нормандия. Ден по-рано обаче президентът на Русия Владимир Путин ще бъде приет в Париж от френския президент Франсоа Оланд.

На тържествата в Нормандия е поканена и германският канцлер Ангела Меркел. На празника своето присъствие потвърди и британската кралица Елизабет Втора.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.