Камен Ситнилски поиска отвод на половината ВСС

лед два дни членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще решават дали да уволнят колегата си Камен Ситнилски. Сметките дали това ще се случи внезапно се усложниха, след като Ситнилски внесе искане за отвод на 10 от общо 24-мата (без него) членове на съвета, съобщава в. “Труд”.
Дали ще участват при гласуването за уволнението му зависи от самите тях, но Ситнилски твърди, че са предубедени. Проблемите на Ситнилски започнаха, след като през миналата година в медиите изтекоха записи от подслушани разговори между прокурори (в някои участва и той), от които става ясно, че се лобира за избирането му за член на ВСС. Той влезе в съвета от квотата на обвинението, а преди да стане кадровик, бе зам. главен прокурор. Заедно с него прокурорите пратиха във ВСС Румен Боев, Михаил Кожарев и Елка Атанасова.

Заради разговорите през октомври 2013 г. Ситнилски бе отстранен от съвета и по предложение на петима негови колеги срещу него започна дисциплинарно дело. Ясен Тодоров, Галя Георгиева, Каролина Неделчева, Даниела Костова и Димитър Узунов твърдяха, че подслушаните разговори са създали у обществото усещане за непочтеност.

Първите, на които Ситнилски иска отвод, са тримата прокурори, избрани с него във ВСС, тъй като те са били свидетели по дисциплинарното му дело и няма как да бъдат и своеобразни съдии по него. Другите са петимата, поискали срещу него да започне процес. Те според Ситнилски са заинтересовани и предубедени.

Последните членове на ВСС, които той настоява да не участват в гласуването, са тримата членове на дисциплинарния състав, които предлагат да бъде уволнен. Те са Магдалена Лазарова, Васил Петров и отново Галя Георгиева. Ситнилски твърди, че се съмнява в обективността им. В искането за отвод той цитира думи като “задкулисие, уговорки, манипулиране”, с които те са определили дейността му и са показали отрицателно отношение.

Очакванията са най-малко трима членове на ВСС да си направят отвод. Така дали Ситнилски ще бъде уволнен ще решават 21 души. Това означава, че стига петима от колегите му да гласуват “против”, за да се спаси. Според запознати четирима от ВСС ще откажат да го уволнят и везните ще наклони следващият, който още се колебае дали да се присъедини към тях.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.