Камен Костадинов призова Цв. Василев да говори, а не да хвърля димки

С публичните си изказвания Цветан Василев насочва прожектора към публиката, за да не се вижда какво става на сцената, но тъмна сянка около Делян Пеевски няма. С тази театрална метафора депутатът от ДПС Камен Костадинов защити в студиото на bTv колегата си от парламентарната група след обвиненията на мажоритарния собственик на фалиралата банка КТБ.

„Ако Цветан Василев има да каже нещо, да го каже”, призова Камен Костадинов, повтаряйки апела към банкера, отправян последователно от председателя на ДПС и ключови фигури като бившия финансов министър Петър Чобанов и бившия председател на бюджетната комисия в 42-то Народно събрание Йордан Цонев.

„В момента, в който има опит за хвърляне на димки, има опити за прехвърляне на активи”, подчерта Костадинов. „Имаше 1 млрд. лв., които са в банката, но не съвсем в банката, а в едни кухи фирми, които са ги взели от други кухи фирми, които имат активи”, допълни той.

В интервюто си пред Явор Дачков Цветан Василев обяви, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е в основата на атака срещу банката, довела до фалита ѝ. В отговор на въпроса „Какво ви поиска Пеевски?” Василев посочва: „Поиска ми безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от почти всички тези дружества, за които говорихме преди малко („Виваком”, „НУРТС”, „Дунарит”, „Авионамс”, „Фърст диджитъл” и агенция ГАРБ – бел. ред.).”

Камен Костадинов определи твърденията на Василев като „набеждаване, опит за прехвърляне на неговата вина върху любопитни за обществото фигури”.

Костадинов настоя, че ДПС е политическата сила с най-категорични усилия за разрешаване на кризата с КТБ. „ДПС за последната година, откакто се разрази кризата с КТБ, сме внесли четири законодателни инициативи и сме готови да подкрепим пета, осма, десета. Къде е заровено кучето ще кажат органите на досъдебното производство”, коментира депутатът. С това той обясни подкрепата на ДПС за предложението за увеличаване на правомощията на прокуратурата в гражданския процес. По думите му, идеята се е появила или в правната комисия в парламента, или при обсъждане между колеги.

„Не търсете някаква политическа завера”, подчерта депутатът.

Той коментира и проектите за съдебна реформа, които няколко политически сили предлагат успоредно с правосъдния министър Христо Иванов. „Българското правосъдие няма никакво основание да бъде сочено за единствената черна овца на прехода. Надявам се съдебната реформа да бъде подкрепена от квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите”, заяви Костадинов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.