Камарата на строителите твърди, че браншът чака от държавата 2 млрд. лева

Строителни фирми чакат общо около 2 млрд. лв. за извършена работа по проекти по оперативни програми, обявиха от Камарата на строителите. В края на миналата седмица по време на консултациите с политическите партии президентът Росен Плевнелиев цитира два пъти по-малък размер на забавените плащания – около 1 млрд. лв, предаде bTv.

Новата сума бе обявена на среща на Камарата на строителите с кмета на община Бургас Димитър Николов, (който е зам.-председател на ГЕРБ с ресор регионална политика), както и с депутатите Лиляна Павлова и Ивелина Василева.

От Камарата твърдят, че фирмите, които работят по договори по оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”, не са получавали заплащане от февруари тази година. Спрени са средства по Програма за развитие на селските райони, блокирани са и средствата по програма ФЛАГ.

„Двата милиарда висят като воденичен камък и на вашия, и на нашия врат. Общините и строителите са като скачени съдове – ако фалират едните, фалират и другите. Заплашени от съкращаване са 70 000 български работници, от тях 90 на сто са мъже. Вече е време не за разговори, а за конкретни действия”, коментира бургаският кмет Димитър Николов.

Тримата представители на ГЕРБ се ангажираха пред Камарата на строителите, че ще настояват служебното правителство да влезе в незабавна активна комуникация с Европейската комисия, за да се търси размразяване на плащанията и гъвкавост при сроковете. Представителите на ГЕРБ поискаха от Камарата на строителите детайлна справка за положението на всички застрашени фирми и дължимите им суми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.