Към Черно море плават още два разузнавателни кораба на НАТО

Два разузнавателни кораба на НАТО се очаква в близките дни да навлязат в Черно море за провеждане на радиоелектронно разузнаване на военни обекти на Черноморския флот на Русия, съобщава източник от Главния щаб на ВМФ на Русия, цитиран от руски агенции и електронни медии.

Така, заедно с френската фрегата Surcouf и американския ракетен крайцер Vella Gulf, които все още са в Черно море, групата кораби на НАТО може да стане в състав от 4 бойни единици, отбелязва източникът. Освен това се очаква и разузнавателния кораб на ВМС на Италия Elettra, който планираше да навлече в Черно море на 8 юни, но това все още не се е случило, съобщава ИТАР-ТАСС. Агенцията допълва, че до няколко дни се очаква и още един френски кораб, способен да води разузнавателни действия – Dupuy de Lome, който напусна акваторията на Черно море в края на май.
“Политическата цел на такова присъствие е оказването на морална подкрепа на властите в Киев, а военната – водене на радиоелектронно разузнаване на военни обекти на Черноморския флот, дислоцирани на полуостровите край бреговата линия, а също и на важни административни и стратегически обекти, разположени на крайбрежието, коментира източникът от щаба на руския черноморски флот.

Съществува международна конвенция, съгласно която военни кораби на държави без излаз на Черно море могат да се намират в акваторията му не повече от 21 дни. Затова Vella Gulf трябва да напусне Черно море не по-късно от вечерта на 13 юни, а Surcouf – до вечерта на 18 юни.

преди време генералният секретар на НАТО Анделс фог Расмусен заяви, че във връзка със събитията в Украйна НАТО е взело решение за увеличаване на своето военно-морско присъствие в Черно море, като го направи постоянно.

На снимката: Френският кораб за радиоелектронно разузнаване Dupuy de Lome

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.