Калоян Топалов оглави СГС

Калоян Топалов е новият шеф на Софийският градски съд (СГС) . Топалов бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) с 14 гласа „за”, 3 „против” и  5 „въздържал се”. Той бе и единственият кандидат за мяс Днес той бе изслушан от Висшия съдебен съвет.

Калоян Топалов е съдия в Гражданската колегия на СГС, където е командирован от Софийския районен съд през 2012 г. От декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност след издържан конкурс.

В Концепцията си Калоян Топалов посочва, че е равноотдалечен от съсловните съдийски организации – Съюза на съдиите в България и Българската съдийска асоциация. Малко преди вота, шефът на ВКС Лозан Панов призова членовете на ВСС да гласуват „за” Калоян Топалов.  И обяви, че никой, освен Топалов, не имал куража да се яви на коркурс.

Подкрепата си за кандидата за председател на СГС декларира и членът на ВСС Камен Иванов. Безспорно колегата Калоян Топалов е съдия с изключително добра професионална подготовка, добър съдия, с добро образование, категоричен бе Иванов. Съдия Топалов има 2-годишен стаж и като преподавател в Националния институт по правосъдие (НИП). Иванов изтъкна много добрите отзиви на Етичната комисия към ВСС спрямо Топалов.

Според говорителката на ВСС Соня Найденова за  Калоян Топалов  се очертава много трудно начало, предвид ситуацията в съда. „Смятаме, че с днешния избор, сме дали добър знак, че всички проблеми, натрупани в СГС, ще бъдат решени окончателно в негово лице”,  обяви тя.

Съдът трябва да говори не само със своите актове, а и да се отвори към обществото, заяви  от своя страна Топалов. И каза, ч

е ще се стреми за създаване на нормална среда за работа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.