Калфин заминава на официално посещение в Русия

Българският вицепремиер и министър на труда Ивайло Калфин заминава на официално посещение в Русия, което започва на 3 март. В програмата на посещението на Калфин са предвидени срещи с членове на руското правителство и Федералното събрание. Това съобщи руската ИТАР-ТАСС, като цитира казаното на пресконференция в Москва от посланика на България в Русия Бойко Коцев.

Посещението, което съвпада с националния ни празник, все още не е потвърдено от българското правителство.

Тази година България ще опрости издаването на визи за руски граждани, които вече са посещавали нашата страна, обяви още Бойко Коцев на пресконференцията. Посланикът изтъкна, че Русия е четвърта по брой чужденци, посещаващи България.

“През миналата година 650 000 турски туристи са посетили България, а над 400 000 руснаци имат имоти в нашата страна”, посочи Бойко Коцев.

В отговор на въпрос посланикът ни каза, че България съжалява за решението да бъде спряна работата по “Южен поток”. По думите му, за България този газопровод е бил важен, защото когато се карат Русия и Украйна, страда България.

“Откакто бе спряна тръбата, която стига до България, “ние работим върху диверсификацията, активно разработване връзките с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. България има разнопосочна газопреносна система, което я прави надеждна транзитна страна”, добави Бойко Коцев, цитиран от БГНЕС. Посланикът ни е изтъкнал също, че по данни на геоложките проучвания на българския континентален шелф има големи запаси от газ и България смята да пристъпи към разработването им.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.