Калфин: Вероятно ще има още публични скандали с министри

Надали кабинетът ще падне покрай (скандалите с) оставката на министъра на образованието и науката проф. Танев, коментира в студиото на Нова ТВ вицепремиерът Ивайло Калфин. Той се съгласи, че не е добре това, че за седем години са били сменени 8 просветни министри, защото който и да е не може да направи нищо особено за престой от няколко месеца в МОН.

Калфин направи интересен коментар в отговор на въпрос дали премиерът Борисов е чул протестите заради своебразното тълкуване на термина “съжителство” в новите учебни програми по история за периода на османското владичество и точно заради тях е поискал оставката на проф. Танев.

“Според мен надали това е от последните скандали, публични, с министър. Тези скандали са повод, тези скандали, на практика, се появиха в рамките на обществено обсъждане. Нормално е тогава, когато се подготвя някакъв нов нормативен акт, да се пусне на обществено обсъждане, там може да има и по-странни идеи. Това е смисълът на това обсъждане, след това те евентуално да се изчистят, да се вземе предвид това, което са казали хората и т.н. Така че надали последното (съжителството) точно е причината”, заяви вицепремиерът Калфин. По думите му, има няколко скандали, които се появяваха периодично в сферата на образованието.

“За съжаление там реформите не дават бързо резултати. За няколко месеца се случиха много неща. Предполагам, че тези натрупвания са довели до оставката. Иначе е хубава закачката „искаме си робството“. Онзи ден говорих с един мой приятел, който каза „аз съм обиден, че баща ми, родителите ми са били роби“. Но така сме учили всички, в смисъл това формира националната ни идентичност в крайна сметка и култура”, каза Ивайло Калфин. Министърът на труда и социалната политика приветства обещаните преди дни от премиера Борисов Великденски добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии, като не пропусна да се използва вечната “застраховка”, че отпускането на тези добавки зависи от изпълнението на бюджета. Калфин, обаче, изтъкна, че даването на добавки не е трайното решение на проблема с ниските доходи на много хора от третата възраст.

“Добавката към пенсията, по начина по който се дава и съм казвал много пъти, че според мен това не е трайното решение, трайното решение е да се увеличат всички пенсии, а не два пъти в годината на ниските пенсии да се отпускат добавки”, коментира Калфин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.