Калфин: Свалянето на самолета очевидно е терористичен акт

В ефира на Дарик радио Ивайло Калфин коментира и трагедията със катастрофиралия в Украйна самолет на малайзийските авиолинии, при която загинаха 298 човека.

„Свалянето на този самолет очевидно е терористичен акт и повече от 2/3 от загиналите са европейски граждани”, каза бившият български външен министър, според когото Европейският съюз трябва да втвърди позицията си. Според Калфин, обаче, преди да се говори за санкциите за Русия, трябва да се направи всичко необходимо за независимо и обективно разследване на трагедията.

Няма основание за банкова паника, но възможно най-бързо трябва да започнат да се изплащат влоговете на гарантираните депозити в КТБ, защото това иначе създава допълнително напрежение, каза още Калфин. Той е на мнение, че няма проблем това да става, докато тече операцията по установяване на състоянието на банката, тъй като Фондът за гарантиране на депозитите може да се справи със сумите. В същото време Ивайло Калфин посочи, че не вижда основание да се изплатят и негарантираните по закон сега депозити в КТБ – мярка, която бе обещана от УС на БНБ, а след това бе представен и такъв проект на депутати от левицата.

Ивайло Калфин е категоричен, че държавният бюджет няма нужда от актуализация. „Няма практика да се актуализира който и да е бюджет в средата на годината. По принцип числата, които са заложени в даден бюджет, трябва да се постигнат в края на годината. Има достатъчно време, следващото правителство като дойде, да огледа какви са сметките, да направи поне за деветмесечието баланса и да види какво се случва в държавните финанси и чак тогава, ако има нужда, да го предложи”, обясни финансистът. Калфин коментира, че сюжетът около актуализацията на бюджета за тази година е бил изцяло дирижиран от ГЕРБ, чиято цел е била да покажат, че държавата е в много трагично състояние и финансите едва издържат. А това не е така. Това е чисто политически акт. Бюджетът не е застрашен, заключи Калфин.

Бившият евродепутат определи като положителна подкрепата на българския министър-председател за кандидатура на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС, но изтъкна като негативна страна на тази подкрепа липсата на дискусия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.