Калфин призова президента спешно да свика КСНС заради Украйна

Президентът Росен Плевнелиев трябва да свика спешно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което да бъде обсъдена темата за Украйна. Това се налага заради развитието на ситуацията в размирния регион, а и ще спомогне за изработване на единна позиция на страната ни по въпроса. Това заяви пред радио „Фокус“ водачът на листата на АБВ за евроизборите и бивш външен министър Ивайло Калфин. За пореден път той изрази недоумение от това, че институциите в България все още не могат да излязат с единно становище по случващото се в Украйна. Според Калфин, това поставя в изключително неудобно положение премиера Пламен Орешарски и външния министър Кристиян Вигенин, когато участват в дебати с ЕС, и е голям минус за страната ни. По думите на настоящия евродепутат, сегашната ситуация показва слаба, незаинтересована и подлежаща на натиск национална позиция.
България трябва да предложи конкретни мерки, вкл. ако трябва – изпращане, с решение на Съвета за сигурност, на умиротворителни войски, заяви Ивайло Калфин.
Ивайло Калфин коментира и призива на президента на Русия към подръжниците на федерализма в Донецк и Луганск да отложат планираните за 11 май референдуми. Калфин е на мнение, че България би трябвало много ясно да заяви, че очаква след призива на Путин конкретни действия за отлагане на двата референдума.
В заключение Калфин още веднъж отправи призив към институциите в държавата да погледнат сериозно на казуса с Украйна, който вълнува много от българските граждани и касае пряко огромната група етнически българи, които живеят на територията на размирната държава.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.