Калфин предлага още от същото за трудовия пазар

След толкова години на стагниращ пазар на труда и безбройни доклади на Европейската комисия смятах, че държавата и политиците най-после са научили какъв е проблемът и ще тръгнат да го решават. Вместо това, Ивайло Калфин ни предлага да продължим по същия “сигурен” и вреден път на претоварване на пазара на труда с все нови и нови тежести (увеличение на минимални и максимални прагове, мин.заплата, осигуровки и пр.).

Министърът на труда предлага да продължим да утежняваме пазара на труда, както се се правеше многократно през годините на кризата. Това доказано не помага нито за борба с бедността, нито за увеличение на потреблението и раздвижване на икономиката. Ефектът от тези мерки е точно обратен – повече безработни, по-малко заетост, по-малко доходи в домакинските бюджети, по-малко потребление и повече бедност. България е една от страните, в която бяха загубени най-много работни места по време на кризата и това се дължи именно на подобни недомислени предложения, които звучат популистки, но постигат точно обратния резултат.

Ще припомня, че имаме 42% ръст на минималната заплата за 3 години, а въпреки обещанията за светло бъдеще, положителният ефект от тези увеличения е нула. Нито бедността е преборена, нито потреблението се е увеличило, въпреки уверенията че това ще стане. При минималните прагове от началото на кризата увеличението е над 60%. Отново, единственият ефект е отрицателен – загуба на работни места.

Ето какво пише и Европейската комисия в последния си доклад:

“Наличието на прагове при възнагражденията под формата на минимална работна заплата и социално осигурителни прагове (СОП), както и увеличаването им през последните години застрашават достъпа до пазара на труда на ниско квалифицираните и ограничават приспособяването на този пазар…”

(Източник: ikonomika.org)

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.