Калфин: Няма реална дилема “пенсионна или съдебна реформа”

Няма реална дилема “пенсионна или съдебна реформа”, коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по БНР в отговор на въпрос трябва ли да правим избор в държавата кое е по-важно – съдебна реформа или пенсионна реформа.

Калфин обясни и разликите между двете реформи от негова гледна точка.

“За пенсионната реформа много се е говорило, мина на първо четене. Сега четем конкретни текстове. А по отношение на съдебната реформа, там липсва целият етап на съгласуване, договаряне, както с колегията – съдебната, така и с политическите сили”, посочи вицепремиерът. Калфин изтъкна, че в личен план няма проблеми с правосъдния министър Христо Иванов и предположи, че това, което министърът предлага е добре обмислено.

Калфин се надява да има среща с Реформаторския блок, за да обсъдят техните предложения. (Всъщност става дума за ултиматума на РБ, че ще оттеглят подкрепата си за пенсионната реформа, ако АБВ не подкрепи промените в Конституцията, свързани с предлаганата от министър Иванов и подкрепяна от РБ съдебна реформа). Но каза също, че не би обвързал двете реформи: съдебна и пенсионна и подчерта, че позицията на АБВ за съдебната реформа не е обвързана с подкрепата на други политически сили за пенсионните промени.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че очаква парламентът да приеме промените в Кодекса за социално осигуряване, преди депутатите да излязат в лятна ваканция, а по време на есенната сесия на Народното събрание предстои обсъждане на текстове, свързани с регулирането на частните пенсионни дружества. До края на годината министърът очаква да се разработи и вариант на законопроект, свързан с регулацията на инвалидните пенсии, които през последните години нарастват изключително бързо.

На въпрос какво ще се случи, ако всички българи, които сега работят в Гърция, се върнат, Калфин отговори: Безработицата ще се увеличи значително, но засега няма индикации, че тези хора са готови да се върнат. Някои от тях от доста години са там и са част от гръцката социална система.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.