Калфин не вижда опасност от световна война заради Украйна, засега

„Към момента няма никакви индикации за вероятност от възникване на световен военен конфликт заради събитията в Украйна. Поредната ескалация на напрежението в региона не означава, че в размирната държава ще нахлуят руски войски”. Това становище изрази в ефира на БТВ евродепутатът и водач на листата на АБВ Ивайло Калфин. По думите на бившия външен министър, в случая става въпрос за сериозни геополитически интереси, част от които са свързани с желанието на Русия да не допусне до непосредствените си граници по-нататъшното разширяване на НАТО.

Според Ивайло Калфин преговорите, които се водят с участието на САЩ и Русия са правилната стъпка за разрешаване на конфликта. В тях трябва да се включи и Украйна, за която е нормално да предприеме мерки за запазване целостта и суверенитета си.

България би могла да пострада от задълбочаването на конфликта и евентуална нова „студена война“, посочи още Калфин. Той бе категоричен, че страната ни трябва да заеме ясна позиция по конфликта и изрази недоумение от разнопосочните сигнали, които дават в случая водещите в държавата институции.

„Не разбирам с какъв мандат ще отиде министър-председателят ни в Съвета на Европа. На практика той ще бъде поставен в много тежко положение, точно когато ще бъде подложен и на сериозен външнополитически натиск. Недопустимо е позицията на България по украинската криза да не бъде изработена от Народното събрание“, заяви евродепутатът.

В заключение Ивайло Калфин призова правителството да внесе яснота относно визитата на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в България, която вече стана повод за медийни спекулации.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.