Калфин: Не може МВР-шеф да казва колко са стабилни банките

Това, което се случва момента в България, показва слаби и липсващи институции. Така Ивайло Калфин от АБВ коментира в ефира на Дарик радио разгръщащите се сюжети, първоначално КТБ, а днес – около и Първа инвестиционна банка. Калфин възропта, че уверения за стабилността на банковата система не могат да се дават от лица и институции, чийто предмет на дейност няма общо с банки и финанси. Според него, не може министърът на вътрешните работи да обяснява колко е стабилна банковата система.

Ако за разклащането на банковата институция не излязат сериозни мотиви, то прокуратурата също би трябвало да вземе отношение към случващото се. Въобще, институциите ги няма в държавата и това дава възможност за разпространяване на всякакви слухове, обобщи Калфин. То припомни, че българската банкова система не е самостоятелна, тя се наблюдава от Европейската централна банка и в момента преживяваме една от ситуациите, при които този надзор е полезен за страната.

Калфин призова хората да бъдат спокойни за спестяванията, както и че всеки влог до 100 000 евро във всяка отделна банка е гарантиран.

Ситуацията, която се случва около банките у нас, е взривоопасна и ресорните институции са тези, които трябва да излязат и да успокоят гражданите, призова бившият министър на външните работи.

Това е върхът на цялата политическа нестабилност, в която се люшка държавата вече цял месец след изборите, каза още Калфин.

Интерес да бъде разклатена банковата система у нас имат тези със значителни дългове, смята Ивайло Калфин. „При силно разклащане на банковата система, където се поставя под съмнение валутният борд, някой може да си мисли, че като през ’97-а може да си изчисти за един ден дълговете. България има един много лош урок преди близо 20 години, ще бъде безумие да го повторим наново”, коментира още Калфин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.