Калфин не е сигурен дали ще има коледни добавки за пенсионерите

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин не е съвсем сигурен, дали ще има коледни добавки за пенсионерите, въпреки че в правителството имало разбиране за необходимостта от такива добавки за Коледа и Великден.

“От възможностите на бюджета зависи дали ще има коледни добавки към пенсиите. Има разбиране в правителството, че са необходими коледни и великденски добавки. Това е една от мерките, които предприемаме с хората с много ниски пенсии. Надявам се тази година бюджетът да има възможност декември месец да го направим”, заяви Калфин в студиото на bTv.

В края на септември министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че е оптимист, че при това изпълнение на бюджета ще може да се заделят пари за коледни добавки на най-бедните пенсионери.

”Полагаме всички усилия това, което направихме в края на миналата година и пролетта за Великден, да успеем да го направим и за тази Коледа и то с подобен мащаб”, каза Горанов и уточни, че са необходими около 50 млн. лв.

По друг повод Горанов съобщи, че към 23 септември 2015 г. в бюджета са постъпили с 1.638 млрд. лв. повече данъци и осигуровки спрямо същия период на миналата година. Номиналният ръст е с 10% при среден растеж на икономиката от 2%.

За миналата Коледа и Великден пенсионерите с пенсии до 286 лева, колкото е линията на бедността, получиха по 40 лева над пенсиите си.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.