Какво ни очаква през 2014-а: джаджи и събития

Технологии

 Вероятно мнозина вече са чували за умните очила Google glass, които вече дори бяха демонстрирани публично от Сергей Брин, един от съоснователите на Google. Очилата имат вграден миниатюрет екран в горния десен ъгъл, който предлага доста функции – от преглед на новините в интернет без да включвате компютъра или мобилния си телефон до видеочат с приятели, справка за най-добрите заведения наблизо, за времето или за желан маршрут. Умните очила се управляват гласово или с движенията на главата и дори на очите. Като техни минуси се посочва цената от $ 1500, батерията, филтрацията на достъпната информация, както и страховете на околните, че ще бъдат шпионирани (по още един начин).

Годината ще ни срещне и с умен часовник – отново с характеристиките на високотехнологична джаджа, осигуряваща достъп до интернет, възможност да проверите пощата си, да слушате музика или новини, както и да се свързвате с вашия смартфон чрез блутут. Минусите вече бяха изброени: сравнително слабата батерия и ограничения обем информация. Засега поне три компании ще зарибяват АйТи-маниаците с такива часовници: « Apple iWatch,  неговият конкурент от Google и джаджата на "Sony Mobile".

Все така – като вече анонсирана новост – идват и така нар. 3D-принтери. През настоящата година с тяхна помощ беше „отпечатен” метален пистолет, напълно работоспособен пластмасов пистолет, издържащ до 11 изстрела и т.н. През новата година Siemens ще започне да използва технологиите за триизмерен печат за изработката на детайли за промишлени газови турбини. Догодина такъв триизмерен принтер ще бъде доставен и на Международната космическа станция, където ще се използва за направата на детайли и инструменти.

Редно е да се припомни, че през есента Microsoft пусна приложение за Windows 8.1, даващо възможност на потребителите да създават и разпечатват триизмерни обекти при пределно опростена технология. Според „Форбс” с помощта на домашния 3Д принтер ще могат да се правят предмети от всекидневния бит – рамки за очила, венчални халки и дори малки бюстове на собственика.

Що се отнася до таблетите, изследователската и консултантска компания Gartner прогнозира, че през 2015 г. таблетите ще изпреварят по продажби персоналните компютри. При такъв развой на събитията американската организации One Laptop Per Child, создана под эгидата на ООН с цел да предостави по-добри възможности за образование на децата от развиващшите се и от бедните страни, вероятно ще се преориентира от лаптопи към таблети.

 

Ще се появят и програмисти с биберони в уста. Или почти. Защото на пазара ще се появят два симпатични мини-робота Бо и Джейн, чиято задача е да превърнат децата от пасивни ползватели на електронните джаджи в невръстни програмисти. Бо и Джейн ще бъдат пуснати в продажба през лятото на 2014 г. С помощта на специални програми петгодишните малчугани ще могат да карат тези роботчета да изпълняват несложни заповеди.

И догодина чиповете ще продължават да стават все по-малки. Intel се канят да пуснат процесорите от серията Atom, чийто размери са едва14 нанометров. Очаква се, че енергийната ефективност на новите процесори ще позволи да се увеличи значително времето на работа с батерии на портативните устройства.

Можем да очакваме – поне в САЩ – използването на миниатюрни безпилотни летателни апарати (известни и като дронове), например за доставката на поща и малки пратки. За момента Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) забранява търговската експлоатация на безпилотни самолети. Но Конгресът на САЩ вече задължи  FAA да разработи планове за интеграцията на дроновете във въздушното пространство на САЩ. Догодина ще бъдат публикувани правила за използването на безпилотни самолети, по-леки от 25 кг.

Генералният директор на интернет-магазина Amazon Джефф Безос вече съобщи, че през следващите 4-5 години неговата компания възнамерява да предостави на клиентите си нова услуга: автоматизирана доставка на поръчките до дома с помощта на безпилотни самолетчета. Безос е пресметнал, че при такива пощальони времето за доставка в рамките на който и да е град няма да надвишава 30 минути.

И сега от малкото към голямото, в случая от безпилотните джаджи към умните градове. Те са тенденция, която се разпространява в целия свят. Става дума за

ефективно разпределение на ресурсите с помощта на тяхното планиране и чрез внедряването на иновативни технологии. Понятието «умен град» е достатъчно разтегливо, за да обхване както въвеждането на интерактивни карти за придвижване на транспортните средства, за да са разтовари трафика и избегнат задръстванията, така и мониторинг на градската престъпност, оптимизация на строителството чрез създаване на екологични сгради с минимална консумация на енергия и т.н.

Следва

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.