Какво можем да направим, за да шофираме безопасно?

През последните 15 години иновациите при гумите са ключов фактор за значителното подобрение при активната безопасност на автомобила. През този период производителите на премиум гуми, включително и Continental, създадоха смеси, конструкции и шарки, в резултат на които спирачния път стана значително по-къс, управлението много по-прецизно и съпротивлението при търкаляне много по-ниско.

За да докаже това Continental проведе сравнителен тест по време на Continental TechShow 2015 между два свои модела гуми – ContiPremiumContact от 2000 година и най-новият модел ContiPremiumContact 5.

За целите на теста последен модел BMW от серия 1 бе оборудван с гуми ContiPremiumContact, модел 2000 г. с характерните за времето конструкция и шарка. “Единицата” се изправи срещу 15 годишно BMW серия 3 без електронна система за стабилност, но „обуто“ с последен модел ContiPremiumContact 5. Двете коли са тествани последователно на мокра настилка на известната писта Contidrom.

15-годишната кола показва прекрасни резултати в спирачния път върху мокра настилка, а управлението на волана е много по-леко и прецизно и това позволява на колата в значителна степен да компенсира липсата на електронен контрол на стабилността. Представянето на новия модел автомобил обаче е драстично намалено – дори най-модерните системи не могат да компенсират разликата в качеството и характеристиките между новите и старите модели гуми. И резултата от проведените тестове е, че съвременнитe модели гуми показват спирачен път върху мокра настилка с 20% по-къс от този на гума от 2000 г.

Дори новият автомобил, оборудван с най-модерната електронна система за стабилност не осигурява безопасно и приятно пътуване, ако не е в комбинация с качествени премиум гуми от най-ново поколение.

През последните години техническите характеристики са посочвани като ключови за цялостното представяне на автомобила. Не трябва да се забравя обаче, че при движение гумите са основният елемент в директен контакт с пътното платно. Качествените премиум гуми осигуряват сигурност и отговарят за до 50% от цялостната работа на автомобила. Те са отговорни за трансфера на движещите сили на пътя, осигурявайки оптимално сцепление за максимална безопасност.

Гумите носят голяма част от отговорността за активната безопасност и сцеплението на автомобила. Иновациите, създавани от премиум производителите, включително и от Continental, позволяват създаването на нови смески и шарки, които съкращават спирачния път и дават изключителна прецизност при управление. Затова Continental препоръчва да се използват премиум гуми дори и от по-стари леки автомобили, за да се компенсира липсата на модерни електронни системи за безопасност и асистиране при шофирането. Сравнителният тест доказва, че и най-новите коли с модерни системи за безопасност могат да постигнат максимална ефективност, само ако техните гуми успяват да прехвърлят динамичните сили към платното и да имат стабилно сцепление с настилката.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.