Как да познаем „платения коментатор”?

Сигурно сте виждали в повечето сайтове (включително и нашия) специална приставка на Фейсбук, предназначена за коментари към отделните статии. Идеята е хората да имат възможност да си комуникират по съответната тема. За съжаление от известно време и в тази ниша се намърдаха така наречените „платени коментатори” – хора, които срещу заплащане използват фалшиви профили, за да манипулират. Особено ясно това се вижда по време на предизборната кампания. Най-активни са „поддръжниците” на ГЕРБ, но и от одстаналите партии се показват. Как обаче като обикновени потребители можем да познаем дали общуваме с обикновен читател, или с фалшив профил? Ами просто разгледайте профила. Нормалният потребител на Фейсбук извършва разнородни дейности – споделяния на снимки и видео, участва във Фейсбук групи, играе на игри. Фалшивият профил извършва едно и също – коментира статии в един или два сайта. По един и същи начин, в един и същи стил. Приината е ясна – върши се това, за което се плаща.
Как можем да хванем фалшивия профил?
Един от най-успешните методи е за сравняване на снимката от профила с останалите снимки от световната мрежа. За целта се използват различни програми, една от които е приставката за Mozilla Firefox „Who stole my pictures?”. Създадена по принцип, за да открива нарушения на авторското право, тя се оказва особено ценен помощник в борбата с фалшивите профили. Тя сравнява избраната снимка с цялата база данни на световните търсачки. Пример – потребителят „Ивайло Манолов” е особено активен в коментарите на Агенция „Блиц”. На снимката на профила виждаме побелял мъж на средна възраст, който с фанатизъм защитава управлението на ГЕРБ (това е всичката му дейност в профила). Проверка с приставката показва обаче, че снимката е на Стивън Сина, служител в моргата на чикагска болница.
Друга част от „фалшивите профили” използват различни снимки на известни личности, анимационни герои, колажи. Това обаче е забранено по правилата на Фейсбук. Именно тук идва опцията за докладване на фалшиви профили. Така че, уважаеми потребители на мрежата – поддържайте я чиста. Независимо от коя партия са платените коментатори – вгорчавайте им живота !

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.