Как да пазаруваме сигурно онлайн

Коледното пазаруване вече отмина, но то за пореден път потвърди, че вече все повече хора разчитат на онлайн магазините, за да се сдобият с подаръци. От години се налага тенденцията, че компютрите играят все по-важна роля и изместват традиционните начини за пазаруване. А това е нещо, което се вижда много ясно по празниците, но продължава всъщност през цялата година. Пазаруването онлайн е процес, достъпен 24 часа в денонощието, той е още по-интересен за потребителите, които нямат особено много време или желание да се редят на опашки в магазини.

Как обаче да се опазим от евентуални измами, които също така препълват онлайн пространството? Ето няколко полезни съвета:

1. Погрижете се за компютъра, от който пазарувате. По същия начин, по който автомобилът има нужда от обслужване преди зимния сезон, така и компютърът, от който пазарувате, има нужда от малко внимание, преди да предприемете крачката, наречена онлайн пазаруване. Покажете малко любов към него като осъвремените браузъра си и запушите всички познати в него пробойни, свързани със сигурността му. Това ще ви помогне за избягването на заплахи, които използват именно подобни проблеми със софтуера за сърфиране. Напълно безплатно е. (Пак безплатно можете да проверите и компютъра си за вируси с ESET Online Scanner или чрез Facebook приложението ни)

2. Разчитайте на познатото. Купувайте от сайтове с доказана репутация или поне такива, които наистина предлагат адекватно описание на стоките си и ги доставят навреме и в добра форма. Последното нещо, което искате, е приятелите и роднините ви да получат грешен подарък или да го получат значително след празниците.

3. Пазете се от УНИКАЛНИ предложения. Ако някоя оферта изглежда твърде добра, за да е истина, то най-вероятно тя наистина не е истина. Особено, ако е за някой от най-търсените продукти за сезона. Подобни оферти са много изкушаващи, но наистина е далеч по-безопасно, ако се опитвате да избягвате линкове, които предлагат стоки и услуги, ваучери за подаръци или невъзможно ниски цени, тъй като са просто твърде рискови. Не всички компании, предлагащи отстъпки, са скамъри, но се запитайте дали спестеното си заслужава усилията. Най-малкото, направете си усилието да потърсите предложението или търговеца в Google.

4. Настоявайте за сигурни транзакции. Когато стигнете до поръчката и плащането й, проверете дали сайтът използва SSL, стандартът за гарантиране на сигурността на транзакциите онлайн. Съществуването му може да бъде открито по няколко начина. В полето за адрес на сайта трябва да има https, вместо стандартното http. Може да видите и иконка на катинар или ключ в долната лента на браузъра си. Използването на SSL кодира информацията, която обменяте със сайта, като например номера и CCV кода на кредитната ви карта, за да не може те да бъдат разчетени от евентуални крадци. Ако все пак имате съмнения, потърсете сайта в Google, придружен от термин като измама. Ако има нещо нередно, ще го намерите.

5. Два пъти мери, веднъж режи. Или просто мислете, преди да действате. Действате с едно на ум при СПЕШНИ сделки, които идват неподписани или от непознати имейли, или от хора, които твърдят, че са ваши приятели по различни социални мрежи. Бъдете особено внимателни, ако съобщението е на развален английски или български език, или ако в него има нещо нередно – например неочаквано писмо за доставка с прикачени към него файлове. Ако все пак мислите, че сделката е реална, отворете браузъра си и напишете адреса на сайта, от който идва тя, директно в полето за изписване на адреси. НЕ разчитайте на подозрителни линкове – така ще се предпазите от евентуален дубликат на иначе легитимен сайт, което отново ви превръща в жертва. Защото изведнъж ще предоставите на някой някъде потребителското име и паролата си. И тя най-вероятно ще бъде продадена за жълти стотинки на процъфтяващия черен пазар.

 

Следва продължение

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.