Кадиев: Не може да се караме с Русия и с ЕС

Депутатът от БСП Георги Кадиев коментира, че България не може да си позволи да се скара нито с Русия, нито с ЕС заради Крим.

“България все пак е малка държава с относително малко влияние. По-скоро можем да направим зло, отколкото добро, ако заемем някаква крайна позиция. Мисля, че европейската ни ориентация все пак е достатъчно ясна. Ние много ясно казахме: “Никога срещу Русия и никога срещу ЕС” – това е нашата позиция и трябва да се търси диалог и компромис”, каза Кадиев в предаването „Неделя 150″ на БНР.

Според него шансът страната ни да остане без газови доставки, ако ЕС наложи санкции на Русия, не е голям:

“България внася от Русия продукти на стойност около 4,7 млрд. евро. 93% от тях са петрол и газ. България изнася към Русия продукти за около 600 млн. евро. От тях 33% са машини и леки автомобили, 30% са фармацевтика. В България идват около 600 000 руски туристи всяка година. Помолих колеги макроикономисти да си поиграят с тези числа и според тях, ако целият този износ на България към Русия изчезне и не се намерят заместващи пазари, това ще доведе до спад на българската икономика с 1,5% от БВП. Като имате предвид, че последното тримесечие имаме 1,5% ръст, това означава на практика да слезем на. Разбира се, всичко това е теоретично. Много е вероятно да не се стигне до тези санкции. По отношение на внота – не мисля че има риск от недостиг на бензин и на газ.”

Социалистът не вярва и страната ни да бъде използвана за пране на мръсни пари на Русия.

“Нашата банкова система е малко малка за мащабите на Русия. Най-вероятно ще търсят изливане на мръсните пари през офшорни зони. Мисля, че достатъчно мерки можем да предприемем, за да спрем това нещо. Не мисля, че има някакъв риск от тази гледна точка. Така или иначе, мръсните руски пари, които са опитвали да пробият в България, вероятно вече са го направили или са били спрени”, каза той.

“Никога не съм се натискал за избираемо място и никога няма да се унижа да моля за каквото и да било”, заяви Кадиев.

Неговата единствена амбиция е била да провери дали работи преференциалният вот, каза той и определи като “правилно” решението лидерът на партията Сергей Станишев да е водач на листата за евровота.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.