Кабинетът “отпушва” със 750 млн. лв. спрените оперативни програми

На днешното си заседание служебното правителство ще гласува отпускането на 750 млн. лв., за да се отблокират проектите по спрените оперативни програми “Околна среда” и “Регионално развитие”. Очаква се Европейската комисия да възстанови тези суми до края на годината.

Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова и министъра на околната среда Светлана Жекова ще разговарят днес с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Те ще представят усилията, които властите в София полагат, за да бъдат отблокирани на плащанията, съобщи БНТ.

На редовното си заседание кабинетът се очаква да одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. С парите ще се осигурят индивидуални пакети от хранителни продукти , както и подкрепа за обществените трапезарии, за да работят целогодишно.

Първоначално за програмата ще се осигурят 30 млн. лева от националния бюджет. В дневния ред на кабинета са включени решения за осигуряване на средства за разплащане на строителството на магистралите “Хемус” и “Марица”, за ремонти на училища и за съдебната система.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.