Йовчев дава Цветанов на прокурор за набеждаване на МВР

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което моли да бъде извършена проверка за извършено престъпление от депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Повод Йовчев да сезира Цацаров са изказванията на Цветанов, че справката на МВР за срещите между депутата от ДПС Делян Пеевски и Цветанов, докато е бил вътрешен министър, е фалшифицирана до голяма степен чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.

От МВР тълкуват казаното днес от Цветанов пред Нова тв като набеждаване, а не като клевета, и затова са подали сигнал.

В сутрешния блок на Нова телевизия днес, Цветан Цветанов заяви, че няма да коментира срещите си с депутата от ДПС Делян Пеевски в сградата на МВР по време на управлението на ГЕРБ.

„Справката на МВР беше манипулирана – няма толкова на брой срещи, на някои дати дори не бях в България“, защити се Цветанов и добави, че Цацаров е бил манипулиран.

Всъщност днешното изявление на Цветанов с твърдение, че МВР е фалшифицирало документ не се прави за първи път.

На 27 май при друго свое телевизионно участие – пред bTv – бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обвини МВР, че е фалшифицирало ведомствените дневници за срещите му с депутата Делян Пеевски. Според Цветанов дописвани били неверни данни.

Ставаше дума за огласените през февруари данни от Делян Пеевски, базирани на официална справка на МВР, според които депутатът от ДПС е провел 40 срещи с Цветанов в кабинета му във вътрешното министерство. Самият Цветанов пък твърдеше, че тези срещи не били повече от 7-8.

“Смятам, че темата за срещите с Пеевски се изговори достатъчно. Има тотално несъответствие в справките и поне над 60% от данните за срещите ни са неверни… Името на Пеевски е дописано в справката, за да се разобличи един човек, и всичко, което ми се случва в рамките на една година е в тази посока”, каза тогава Цветанов пред bTv.

Попитан дали това значи, че в МВР се фалшифицират документи, той заяви, че това е станало практика.

Зам.-председателят на ГЕРБ обаче нищо не каза за поисканата от него самия справка от МВР за срещите си с Пеевски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.