Йовчев: Разследваме опитите да се дестабилизира банковата система

Определено имаме установени опити, злонамерени, целенасочени да се дестабилизира банковата система и от вчера се провежда разследване в тази посока. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той обясни, че е имало атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани sms-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип. По думите на вицепремиера, целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка.

Финансовата система на страната е стабилна и няма абсолютно никакви причини за опасения у хората, категоричен бе Цветлин Йовчев. Министърът на вътрешните работи се позова на
проведени от него разговори вчера и днес, включително с министъра на финансите Петър Чобанов. Цветлин Йовчев бе категоричен, че държавата разполага и с ресурси, и с инструменти, за да реагира на всяка една такава злонамерена атака.

Имаме абсолютна решителност, че ще проведем разследването до край и тези, които се занимават с такава дейност, ще получат заслуженото, добави вицепремиерът. Цветлин Йовчев подчерта, че става въпрос за изключително тежко престъпление и “хората, които в момента са ангажирани с такава дейност, ще понесат тежко наказание.”

Вицепремиерът не спомена конкретни имена на банкови институции. Както е известно, неотдавна БНБ постави под особен надзор КТБ и “Креди Агрикол”, след като размяната на обвинения между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев доведе до масово теглене на депозити от вложители на КТБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.