Йовчев: Обвиненията срещу МВР са откровени лъжи и клевети

Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира пред „Фокус” доклада на международната правозащитна организация „Хюмън райтс уоч“, в който се посочват редица случаи на насилие от български полицаи върху имигранти на границата с Турция. По думите на министъра “може би част от откровените глупости в доклада на международната правозащитната организация щяха да бъдат спестени, ако бяха спазени общоприетите принципи да се потърси коментара на засегнатата страна.”. Според Йовчев, авторите на доклада “не само, че не са се обърнали към МВР, но не са взели предвид мнението и оценките на „Фронтекс”, на ЕАСО, на еврокомисаря Малмстрьом, както и последния доклад на Върховния комисариат по бежанците.”
“Не ми се иска да вярвам, че има българска връзка в тези неверни твърдения. Въпреки че практиката през последните месеци показа, че има доста подобни случаи, в които лъжи и клевети спрямо собствената държава са инспирирани от хора вътре в страната. Имам и такива опасения, че в доклада може да има и българска връзка”, казва още Цветлин Йовчев. Министърът посочва, че общият източник на финансиране на тези, които пишат доклада, и на определени организации в България може да бъде една такава следа и такава връзка.
Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците.
“Нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, т.е. няма как да малтретират с ботуши бежанците.” – категоричен е министър Цветлин Йовчев.
Вицепремиерът посочва, че върху по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери, „така че можем да гарантираме и да потвърдим, че няма, не са налице и са изключени всякакви случаи на насилие”.
Министър Йовчев е категоричен, че допълнителен аргумент за сигурността и ефективността на работата на нашата полиция е постоянното присъствие на границата на представители и служители на “Фронтекс”.
“На нашата граница има постоянно присъствие на служители на „Фронтекс”, които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на „Фронтекс” за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата”, казва Цветлин Йовчев. И допълва, че МВР няма да се подаде на такъв натиск и да постави под риск българските граждани.
Искрено се надявам, че споменатия доклад няма връзка с натиска, който през последните месеци се оказва върху България да пропуска свободно през границата си нелегални имигранти, казва още Йовчев.
Прави впечатление, че вицепремиерът коментира само доклада на „Хюмън райтс уоч“ и не се спира върху подобните по съдържание и констатации доклади на ВКБООН и на българския клон на немската правозащитна организация Бордермониторинг България (БМБ).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.