Йотова към десни в ЕП: Четете законите като дявол – Евангелието

“Четете Европейското законодателство като дявол Евангелието”, отговори Илияна Йотова на обвиненията на британския евродепутат от крайната десница, Дерек Кларк, че българските и румънски работници се ползват с привилегии пред граждани от трети страни, когато става въпрос за намиране на работа в Европа. “Европейския Съюз е общност от закони и правила, които вие системно нарушавате като пречите на европейски граждани да си намират работа в Европа”, допълни още българския евродепутат, съобщиха от пресофиса на Йотова.
Повод за това стана провелия се късно снощи дебат относно предложената от Европейския Парламент и Съвета Директива за мерки за улесняване свободното движение на работници в ЕС. Директивата ще допринесе за премахване на съществуващите пречки за мобилността на европейските работници като засили прилагането на правата на гражданите чрез осигуряване на информация и правна защита на работниците, които са изправени пред дискриминация, основана на тяхната националност.
“Днешната дискусия става още по-важна когато свободното движение на хора се превърна от право в инструмент за краен популизъм и развихряне на анти – кампания към граждани на ново присъединили се държави, в измисляне на абсурдни правила и политики за лишаване най-вече на българи и румънци от пазара на труда”, каза още по време на дебата Илияна Йотова. “Къде видяхте, г-н Кларк привилегии за български и румънски работници? Точно обратното. Хората бяха сплашвани, че милиони българи ще залеят трудовите пазари, например във Великобритания, и даже някои политици преживяха разочарование когато на 1 януари тази година на Хитроу не се появиха милионите българи, готови да превземат работните места. Как си представяте това, след като населението на страната ми е едва 7 милиона? Основните права и свободи не подлежат на преговори”, допълни още Йотова.
Комисарят по заетост и социална политика, Ласло Андор, защити за пореден път правото на европейски граждани да работят в страна различна от произхода им. “След началото на кризата през 2007 година, броят на мобилните работници в ЕС рязко спадна на половина. Има многобройни доказателства, че мобилните работници допринасят за развитието на икономиката на страната, в която са избрали да работят – те плащат повече данъци и осигуровки, отколкото получават като социални надбавки”. По повод изказването на популиста Дерек Кларк, комисар Андор обясни, че не може да се говори за дискриминация на лица от трети страни и реалните проблеми на европейските работници, защото първите просто не са граждани на страни членки на ЕС и за тях важат други правила.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.