Йотингер оцени положително разговорите със София за “Южен поток”

ЕК и България водят положителни разговори във връзка със сключените междуправителствени споразумения по „Южен поток”. Това заяви на пресконференция европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от “Фокус”. Комисарят обясни, че ЕК обръща внимание на българските власти до каква степен междуправителственото споразумение с Русия не отговаря на европейското законодателство. По думите на Йотингер Брюксел съветва България какво трябва да се направи, за да се приведат договореностите в съответствие със законите на ЕС.

В много от споразуменията, които са сключени между страните от ЕС и Русия в рамките на проекта „Южен поток”, има договорености, които са в разрез с европейското законодателство, припомни Гюнтер Йотингер. В тази връзка комисарят заяви, че ЕК поддържа тесен контакт със страните членки, които участват в проекта.

Както вече съобщихме, по-рано темата бе коментирана и от председателя на ЕК Жозе Барозу, който вчера в Брюсел разговаря с българския премиер Пламен Орешарски.

„Информирах премиера на България за намеренията на ЕК по отношение на “Южен поток”, защото излагаме на опасност енергийната сигурност на България и на ЕС“, каза Жозе Барозу. По думите му, на Европейския съвет лично той не е оставил място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв“, каза още Барозу.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.