Йотингер: ЕС желае единни цени на газа за всички страни-членки

Ние искаме една, обща цена на природния газ, отнасяща се за общия европейски пазар. Това е заявил еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер след срещата си във Варшава с премиера на Полша Доналд Туск, цитиран от РИА „Новости”. Агенцията допълва, че Доналд Туск се застъпва за създаването на общоевропейски енергиен съюз.
Намиращият се във Варшава министър на енергетиката на Украйна Юри Продан също е подкрепил позицията на еврокомисаря.
Йотингер е коментирал също така, че европеските страни трябва да създадат обща мрежа за електро- и газоснабдяване. В рамките на този процес трябва да бъдат построени нови терминали за сгъстен газ, да бъдат диверсифицирани доставките на газ чрез внос от различни страни, в това число и Норвегия.
Своето предложение за създаването на общоевропейски енергиен съюз Доналд Туск разви преди дни в своя статия във Financial Times. Полският премиер е на мнение, че в момента Русия, като основен доставчик на газ за страните от ЕС има възможност да диктува цените на изнасяния от нея газ и неговите количества. Според Туск, за да се противодейства на това положение, ЕС трябва да създаде своя организация и механизъм и дава за пример Euratom — организация, която закупува гориво за всички АЕЦ в страните от ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.