Йордан Цонев: Сметната палата бе политическа слугиня на ГЕРБ

Горещите страсти около Сметната палата, настоящето й ръководство и промените в закона за Палатата не стихват дори след вчерашния скандал в пленарната зала на парламента, където председателят на Сметната палата заяви от трибуната, че не му пука дали ще го уволнят, а депутат от ДПС реагира в същия стил и бе изгонен от залата.

Ако погледнем продължението на всичко това с днешна дата – тъй като промените в закона трябва да бъдат гласувани на първо четене – то оказва се, че депутат (шефът на Бюджетната комисия Йордан Цонев) и висш държавен чиновник (председателят на Сметната палата Валери Димитров) дори отказват да седнат един срещу друг в студиото на национална телевизия. В резултат на което си изговарят филипиките един след друг. А зрителите, ако искат, нека слагат думите им на кантар.

Пръв взе думата депутатът от ДПС Йордан Цонев, който използва одита, извършен от Палатата на МВР по времето на Цветанов, за да я обвини в политически слугинаж към ГЕРБ, извършван от Валери Димитров.

Цонев показа имейл от дирекция „Одити за съответствие при финансовото управление”(ОСФУ), изпратен до секретарката на Цветанов и получен от неназовани служители на институцията. Според него написаното представлява консултация от страна на одитора как проверяваният да оформи възражението си. Освен че подобна практика е нарушение на одитните норми, възражението е извън срока на одитираната задача, каза още Цонев. По думите му институцията се е превърнала в „политическа слугиня на Цветан Цветанов, Бойко Борисов и ГЕРБ” от 2011 година насам.

Проф.Валери Димитров, който влезе в студиото след депутата, нарече твърденията на Цонев неверни и клеветнически, основаващи се на посегателство върху лична кореспонденция. Според него обаче не става въпрос за никакво консултиране, а за уточняване на позиции по възражението на Цветанов, на каквото има законово право.

В последващо включване по телефона Йордан Цонев заяви, че е изнесъл в пространството малка част от данните, с които разполага.

„Не искам по никакъв начин да оронваме авторитета на Сметната палата. Но след като Валери Димитров ходи от студио в студио, задължен съм да ги покажа. Той е една от причините да е опорочен новият модел, с който сам се гордее”, каза депутатът от ДПС и обяви готовност да бъде даден на прокурор за клевета.

В отговор Димитров припомни, че вчера в пленарна зала е предложил да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери работата на СП по доклада, но идеята не е била реализирана.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.