Йордан Цонев: Парламентът ще приеме исканите от БНБ промени в НК

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев изрази оптимизъм, че исканите от БНБ промени в Наказателния кодекс могат да бъдат приети от действащото в момента Народно събрание.

Политическите сили в парламента подкрепят предложението на БНБ за затвор на разпространителите на неверни слухове за банковата система, изтъкна депутатът от ДПС по БНР. Все пак Йордан Цонев уточни, че необходимите промени в Наказателния кодекс могат да станат факт не по-рано от две седмици. По думите на председателя на комисията по бюджет и финанси,
след като липсата на превенция допусна такава атака срещу банки, би трябвало сега да подходим по този начин (с въвеждане на наказателна отговорност), за да успокоим нещата и за да има ред в тази система. “И в Европа, и в САЩ подобни действия се наказват”, категоричен бе Йордан Цонев.

Както вече съобщихме, от БНБ поискаха действащият Наказателният кодекс да се допълни с нов текст, който да предвижда лишаване от свобода от 2 до 5 години за разпространението на заблуждаваща или невярна информация за банки или финансови институции, в случаите, когато тази информация може да доведе до паника сред населението.

Йордан Цонев даде отговор и на един от най-задаваните въпроси през последните седмици – дали ликвидната криза в КТБ е предизвикана от държавни фирми, изтеглили изненадващо големи суми от своите сметки в банката.

Кризата в КТБ не е предизвикана от изтегляне от сметки от държавни фирми, категоричен беше Йордан Цонев. Той изтъкна, че на срещата при президента Плевнелиев управителят и подуправителят на БНБ са докладвали, че няма данни държавни фирми масово да са теглили суми, надвишаващи съществуващите лимити.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.